Με την τελετή λήξης στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν σήμερα οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ακούστηκε ο Ύμνος της Γαλλίας, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα», από την Orchester Divertimento, ενώ η γαλλική σημαία υψώθηκε προς την οροφή του Σταδίου.
Η τελετή λήξης διεξήχθη στο στάδιο «Stade de France», έπειτα απο προετοιμασία 35 ημερών, και η αλήθεια είναι πως ήταν πιο διαφορετική απο την τελετή έναρξης και πιο κοντά θα έλεγε κανείς στο αθλητικό ιδεώδες και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Συνολικά 206 σημαιοφόροι απο όλες τις Ολυμπιακές αποστολές αλλά και της Ολυμπιακής Ομάδας προσφύγων, εισήλθαν στο στάδιο στις 22.00, και πήραν την θέση τους σε μια σκηνή που αναπαραστούσε έναν επίπεδο κύκλο. Πρώτη έκανε την είσοδό της, ως είθισται, η Ελληνική Αποστολή με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή. Εννέα χιλιάδες αθλητές και οι συνοδοί τους βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με εικόνες από το Παρίσι, την Τελετή Έναρξης, μεγάλες στιγμές από τούς Αγώνες και το τραυγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα.
Μετά την ολοκήρωση της εισόδου των αθλητών από όλες τις Ολυμπιακές αποστολές ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο πρόεδρος τoυ World Athletics Σεμπάστιαν Κόε, έκαναντην απονομή στις τρεις γυναίκες νικήτριες του Μαραθωνίου.
Το «Stade de France» βυθίστηκε στο σκοτάδι, στην έναρξη της τελετής, που ονομάστηκε «Records», και θεατές και τηλεθεατές μεταφέρθηκαν σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον «χρυσό εξερευνητή», τον Γάλλο breakdancer Αρτούρ Καρντέ, ο οποίος ήταν ντυμένος όλος σε χρυσό από τον νεαρό Ελβετό σχεδιαστή Κέβιν Γκερμανιέρ.
Μοναδική στιγμή όταν στον «χρυσό εξερευνητή» παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου της Ελλάδας. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε το…άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος, δημιουργός του οποίου ήταν ο Κερκυραίος συνθέτης Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά και ακούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.
«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή, και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί. Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός. Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός».
Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα φαντασμαγορικό σώου, ήχου και φώς, με τo γαλλικό συγκρότημα Phoenix. Η Βελγίδα Αντζελ «εντάχθηκε» στη συνέχεια στους Phœnix, πριν ανέβουν στη σκηνή οι Kaminsky, Air και Βάντα Vannda. Ακολούθησε μια αμερικάνικη πινελιά με την Ezra Koenig, ενώ παράλληλα βλέπαμε εικόνες από το εντυπωσιακό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, που είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου από την Αρχαία Ολυμπία. Να σημειώσουμε πως τα κοστούμια ερμηνευτών, ακροβατών, χορευτών, ήταν εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα από τον Κέβιν Γκερμανιέρ (εκτός από τα ρούχα των σταρ που ντύθηκαν από τον χορηγό Dior), ήταν στην παλέτα χρυσού, μαύρου και στρας. Υπεύθυνη για τη μουσική συνοδεία της παράστασης ήταν η συμφωνική ορχήστρα Divertimento, με τα παιδιά της σχολής master του Fontainebleau.
Η σκυτάλη όπως ήταν φυσικό δόθηκε στο Λός Άντζελες με την παράδοση της Ολυμπιακής Σημαίας πρώτα απο την δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, στον Τόμας Μπαχ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στη δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, την πρώτη μαύρη δήμαρχο συνοδευόταν από τη Σιμόν Μπαίλς. Το Λός Άντζελες θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2028, 44 χρόνια μετά την διοργάνωση του 1984.
Αμέσως άρχισε μια παράσταση διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών που σχεδίασε ο Μπεν Γουίνστον, Βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος στα 42 του χρόνια έχει ήδη λάβει 13 βραβεία Emmy στην καριέρα του. Η τραγουδίστρια Γκαμπρέλα Γουίλσον, γνωστή και ως H.E.R, τραγούσησε τον αμερικανικό ύμνο, ενώ ο Τομ Κρουζ σε μία νέα «Mission: Impossible» πήδηξε από την κορυφή του σαδίου για να πάρει την Ολυμπιακή σημαία και ανεβαίνοντας σε μία μηχανή να …ξεκινήσει το ταξίδι για το Λος Άντζελες. Με ένα βίντεο που γυρίστηκε και στις δύο μεριές του Ατλαντικού, είδαμε τον κορυφαίο πρωταγωνιστή να περνάει από τα εμβηματικά σημαία του Παρισιού, να πέφτει με αξελίπτωτο για να φτάσει στο Χόλιγουντ, πριν δώσει με τη σειρά του την Ολυμπιακή σημαία σε άλλους διάσημους αθλητές, Κέιτ Κόρτνεϊ, Μάικλ Τζόνσον, Τζάκερ Ίτον.
Η Κόρντει πήγε στο κέντρο της πόλης στο LA Memorial Coliseum, το οποίο ήταν ένας χώρος το 1932 και το 1984, ο Τζόνσον πέρασε μέσα από τις γειτονιές του Λος Άντζελες και ο Ίτον ολοκλήρωση τη «σκυταλοδρομία» σημαίας στην παγκοσμίου φήμης Venice Beach. Ένα βίντεο που παιζόταν υπό τους ήχους των Red Hot Chili Peppers, τους οποίους διαδέχθηκε η Μπίλι Άϊλις και αργότερα ο Σνουπ Ντογκ, όλοι τους από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια.
Και έφτασε η στιγμή να σβήσει η Ολυμπιακή φλόγα η οποία είχε μεταφερθεί απο την καρδιά του Λούβρου, μέσα σε ένα φανάρι απο τον Λεόν Μαρσάν τον «βασιλιά» της κολύμβησης. Ο Λεόν Μαρσάν, έχει στην κατοχή του πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά.
Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου). Δίπλα στους έξι αθλητές που εκπροσωπούσαν τις πέντε ηπείρους και τους πρόσφυγες, και τον Λεόν Μαρσάν, ο Τόμας Μπαχ κήρυξε τη λήξη των Ολυμιακών Αγώνων, με τους αθλητές να φυσάνε για το σβήσιμο της Φλόγας, καλώντας για το ραντεβού στο Λος Άντζελες.
«Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για να γιορτάσει μαζί μας τους Αγώνες της XXXIV Ολυμπιάδας», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Και κάπως έτσι και με την συνοδεία του περίφημου τραγουδιού του Φρανκ Σινάτρα «My Way», τα πυροτεχνήματα κάλυψαν τον ουρανό στο Stade de France και έπεσε η αυλαία των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Σημείωση
Οι έξι αθλητές, που εκπροσωπούσαν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων, ήταν οι εξής:
Σίντι Νγκαμπά -πυγμάχος, χάλκινο μετάλλιο, που εκπροσωπoύσε την Ολυμπιακή Ομάδα των Προσφύγων.
Σουν Γινγκσά -Πινγκ Πονγκ, τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια μετάλλια, που εκπροσωπόυσε την Ασία.
Ελιούντ Κιπτσόγκε, Μαραθωνοδρόμος, δύο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα χάλκινο μετάλλιο, που εκπροσωπούσε την Αφρική.
Μιγιαίν Λόπες -παλαιστής, πέντε χρυσά μετάλλια, που εκπροσωπούσε την Αμερική.
Τεντί Ρινέ, τζούντοκα, πέντε χρυσά μετάλλια, δύο χάλκινα μετάλλια, που εκπροσωπούσε την Ευρώπη.
Έμα ΜακΚέον, κολυμβήτρια, έξι χρυσά μετάλλια, τρία ασημένια μετάλλια, πέντε χάλκινα μετάλλια, που εκπορσωπoύσε την Ωκεανία.