Διάσκεψη των Υπουργών Άμυνας στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση περίπου 50 Υπουργών Άμυνας και της ηγεσίας του ΝΑΤΟ,  πραγματοποιείται στην αμερικανική αεροπορική βάση, της πόλης Ραμστάιν της Γερμανίας. Κύριο θέμα συζήτησης η αποστολή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη 19.01.2023, επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισ. δολαρίων και η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα οχήματα μάχης και πυρομαχικά. Παρόλα αυτά η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε στο πακέτο τα βαριά άρματα μάχης Μ1 Abrams, όπως ζήτησε η ουκρανική κυβέρνηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να στείλει 14 τανκ Challenger 2 και πυρομαχικά.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία 19 κανόνια Ceasar τα οποία είναι γαλλικής κατασκευής.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε νέα δωρεά αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) αμυντικού υλικού για την Ουκρανία, στην οποία δεν περιλαμβάνονται γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 τα οποία έχει πει ότι θα μπορούσε επίσης να στείλει αν υπάρξει συμφωνία με τους συμμάχους.

Η Πολωνία μπορεί να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ακόμη κι αν δεν εγκρίνει την επανεξαγωγή τους η Γερμανία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβελ Γιαμπλόνσκι. Η Βαρσοβία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ασκούν πιέσεις στη Γερμανία να εγκρίνει την αποστολή αυτών των αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση να εξαχθούν άρματα μάχης Leopard, που βρίσκονται στη διάθεση του στρατού χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνται από ειδικούς στην άμυνα ως τα πλέον ενδεδειγμένα για την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς του δυτικούς συμμάχους «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων, ζητώντας κυρίως τανκς, για την απώθηση της ρωσικής εισβολής, κατά την έναρξη της διάσκεψης υποστήριξης της Ουκρανίας που οργανώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους συμμετέχοντες στην διάσκεψη Ζελένσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι «δεν πρέπει να διαπραγματευθούν σχετικά με τις διαφορετικές ποσότητες αρμάτων μάχης, αλλά να αποφασίσουν μαζική προμήθεια που θα σταματήσει το κακό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε μέσω του Twitter τις Ηνωμένες Πολιτείες για το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου, ενώ αντίθετα θα αυξήσουν τα προβλήματα του ουκρανικού λαού. Οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.