Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Τουρκία και Συρία, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, εξαιτίας της σεισμικής δόνησης έντασης 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Ο φονικός εγκέλαδος, χτύπησε, σήμερα τα ξημερώματα την Τουρκία και την Συρία. Η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα), είχε ένταση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και εστιακό βάθος 17,9 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Τουρκίας τουλάχιστον 284 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.300 τραυματίστηκαν. Στη Συρία, τουλάχιστον 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 639 τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 521. Περισσότερα από 1.700 κτίρια υπέστησαν ζημιές σε 10 τουρκικές πόλεις ενώ δεκάδες πολίτες έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το επίκεντρο του σεισμού, ήταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, ΝΑ της επαρχίας Καχρανμαρμαράς περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Σύμφωνα με του κυβερνήτες επαρχιών, σε δηλώσεις που έκαναν στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Αντιγιαμάν, ενώ κατέρρευσαν περίπου 100 ακίνητα. 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν στην επαρχία Μαλάτια, στην επαρχία Σανλιούρφα, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κυβερνήτης έκανε λόγο για 18 νεκρούς και 30 τραυματίες στη δική του επαρχία. Άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο ΒΔ τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου 50 τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο του 2020, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο. Ο σημερινός σεισμός, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, έντασης 7.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις του έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία αλλά και την Κύπρο, σύμφωνα με συναδέλφους στην Κύπρο.

Η Τουρκία ζήτησε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας της ΕΕ, κάτι που έγινε δεκτό, και ήδη χώρες όπως η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία αναμένεται να στείλουν βοήθεια.