Ηνωμένο Βασίλειο και Κοινοπολιτεία.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

H Βρετανική Κοινοπολιτεία ήταν μια από τις πιο ευρείες αυτοκρατορίες όλων των εποχών. Ο εκάστοτε βασιλιάς ή βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξουσίαζε χώρες που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η Κοινοπολιτεία των Εθνών, γνωστή ως Κοινοπολιτεία είναι εθελοντική – ελεύθερη ένωση 56 ανεξάρτητων κρατών, τα οποία είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και κάποια της Γαλλίας, εκτός της Μοζαμβίκης, της Ρουάντας και του Ηνωμένου Βασιλείου με συνολικό πληθυσμό γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια κατοίκους, γύρω στο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι άλλες μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες-μέλη είναι το Πακιστάν (165 εκατ.), το Μπανγκλαντές (148 εκατ.), η Νιγηρία (137 εκατ.) και το Ηνωμένο Βασίλειο (60 εκατ.). Αντιπροσωπεύει το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ και τα μέλη της κατέχουν το 21% της γεωγραφικής έκτασης της Γης.

Οι περισσότερες από αυτές κέρδισαν την ανεξαρτησία τους πριν από μερικές δεκαετίες. Ωστόσο 14 από αυτές, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρούν αρχηγό κράτους τον Βασιλιά Κάρολο. Βέβαια, στην περισσότερες περιπτώσεις η παρουσία του ως επικεφαλής του κράτους σε αυτές είναι καθαρά τελετουργική.

Ο Βασίλιας Κάρολος, θα είναι ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και των εξής χωρών:

Κανάδας, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Τζαμάικα, Γρενάδα, Ο Άγιος Χριστόφορος και το Νέβις, Αγία Λουκία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Μπελίζ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα Μπαρμπέιντος ανακοίνωσαν πως από τον Νοέμβριο του 2021, το κράτος της Καραϊβικής, θα πάψει να έχει ως επικεφαλής του κράτους την βασίλισσα Ελισάβετ, ώστε να κάνει μια πλήρη μετάβαση στη δημοκρατία. Το παλάτι σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η απόφαση είναι ζήτημα της κυβέρνησης και του λαού των Μπαρμπέιντος».

Τα Μπαρμπέιντος έγιναν η δεύτερη χώρα που αποχώρησε από τη λίστα των «Βασιλείων της Κοινοπολιτείας» μετά το 1992, όταν ο Μαυρίκιος αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Την δεκαετία του 1970 είχαν προηγηθεί αρκετές χώρες, όπως η Γουιάνα, το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και η Ντομινίκα.

Η πρώτη χώρα ήταν η Ιρλανδία, η οποία αποχώρησε το 1949 επειδή άλλαξε το πολίτευμά της σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.