Η ΕΕ έδωσε σήμερα το πρώτο πράσινο φως στην Ουκρανία και την Μολδαβία για ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Αν και θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και οι 27 χώρες της ΕΕ για την ολοκληρωτική ένταξη μιας νέας χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Κομισιόν έδωσε σήμερα το πρώτο ΟΚ στην Ουκρανία και την Μολδαβία, ενώ θα χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Γεωργία. Η Ουκρανία και η Μολδαβία, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το κράτος δικαίου.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Παρά τις τεράστιες κακουχίες και τραγωδίες από τον πόλεμο της Ρωσίας, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Ουκρανία, «η χώρα μεταρρυθμίζεται βαθιά», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε επισκεφτεί το Κίεβο πριν πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής η Ουκρανία ολοκλήρωσε πάνω από το 90% των απαραίτητων βημάτων που είχαν ορισθεί πέρυσι από την Επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια, έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στη μεταρρύθμιση της συνταγματικής δικαιοσύνης, στην επιλογή του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, στο πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σε σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό των ολιγαρχών στη δημόσια ζωή, στο νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης και στην πρόοδο στο θέμα των εθνικών μειονοτήτων.

Και ενώ οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να εγκριθεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης μόλις η Ουκρανία πραγματοποιήσει και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2024.