Επίθεση Ιράν κατά του Ισραήλ.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πάγωσε ο κόσμος σήμερα το πρωί με την είδηση της ολονύχτιας επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Κατά κύματα εκτοξεύθηκαν πάνω από 330 drones και πύραυλοι προς το Ισραήλ, από θέσεις του Ιράν, στο Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη. Η επίθεση του Ιράν έρχεται ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ σε ιρανική τοποθεσία στη Δαμασκό πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση του IDF, η συντριπτική πλειοψηφία drones και πυραύλων (96% – 99%) αναχαιτίστηκε εκτός ισραηλινού εδάφους.

Screenshot

Συγκεκριμένα αναχαιτίστηκαν πάνω από 185 drones, 36 πύραυλοι Κρουζ, 110 πύραυλοι εδάφους – εδάφους. Πιο αναλυτικά από τα περίπου 170 drones που εκτόξευσε το Ιράν – ούτε ένα από αυτά δεν διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα συστήματα αεράμυνας τόσο του Ισραήλ όσο και των συμμάχων τους αναχαίτισαν δεκάδες από αυτά. Από τους περισσότερους από 30 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν – κανένας από τους πύραυλους δεν διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος. Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ αναχαίτισαν 25 πυραύλους εκτός των συνόρων της χώρας. Από τους περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους, ένας πολύ μικρός αριθμός διείσδυσε στα ισραηλινά σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Αυτός ο μικρός αριθμός έπεσε σε αεροπορική βάση στο Ναφατίμ και προκάλεσε μικρές ζημιές σε υποδομές.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ καταδικάστηκε από σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Χαρακτηριστικά από το γραφείο του σουηδού πρωθυπουργού μέσω Χ δημοσιεύθηκε η εξής ανακοίνωση.

Η Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, με ανακοίνωσή της μέσω Χ επεσήμανε τα εξής:

Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του από τις 00:30 και τον άνοιξε ξανά στις 07:30, σύμφωνα με την αρχή αερολιμένων της χώρας. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα πρώτη ημέρα της εβδομάδας στο Ισραήλ αλλά και αύριο Δευτέρα. Τα βίντεο που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Χ κόβουν την ανάσα, όπως αυτό του Matt Wallace που ακολουθεί:

https://twitter.com/mattwallace888/status/1779256149331644739?s=46&t=nnDH7LuSwJLsnEoBZy_cBw

Ακολουθεί και η δήλωση απο τον Λευκό Οίκο