Νίκη της Ελβετίας και του Νέμο στην φετινή Eurovision.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η Ελβετία με το ΝΕΜΟ και το τραγούδι του, “The Code”, ένα κομμάτι που μιλά για για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι και που περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες του Nemo με την αποκάλυψη του εαυτού του για τη μη δυαδική ταυτότητά του, ήταν η μεγάλη νικήτρια στο διαγωνισμό της Eurovision, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Malmö της Σουηδίας, με δεύτερη την Κροατία και τρίτη την Ουκρανία. Η Ελλάδα κατέλαβε την 11η θέση, η Σουηδία την 9η θέση και η Κύπρος την 15η θέση.

Το ΝΕΜΟ λοιπόν, το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει τη Eurovision, ετοιμάζεται να γράψει μια καινούργια ιστορία μια που έχει σκοπό να δώσει την δική του μάχη για την αποδοχή non binary ατόμων στην Ελβετία. Το ΝΕΜΟ θέλει να πείσει τις ελβετικές αρχές να επιτρέψουν στους μη δυαδικούς προσδιορισμούς στα επίσημα έγγραφα. Στην Ελβετία δεν υπάρχει καμία καταχώρηση για το τρίτο φύλο. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό”, δήλωσε το Nemo στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη του στο διαγωνισμό. Στην ερώτηση σε ποιον θα τηλεφωνούσε πρώτο μετά τη νίκη του,  απάντησε: Τον Beat Jans, τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας. Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Jans δήλωσε ότι ο υπουργός απάντησε με γραπτό μήνυμα στο Νέμο και εξέφρασε την προθυμία του να συναντηθούν.

Πριν από περίπου 18 μήνες, η κυβέρνηση της Ελβετίας απέρριψε προτάσεις για την καθιέρωση ενός τρίτου φύλου ή επιλογής χωρίς φύλο στα επίσημα αρχεία, υποστηρίζοντας ότι το δυαδικό μοντέλο του φύλου εξακολουθεί να είναι “ισχυρά εδραιωμένο” στην ελβετική κοινωνία.

Απαντώντας σε δύο προτάσεις του κοινοβουλίου, το κυβερνών Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δήλωσε: “Οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ενός τρίτου φύλου ή για μια γενική παραίτηση από την καταχώρηση του φύλου στο ληξιαρχείο δεν υπάρχουν επί του παρόντος”.