14.05.2023 Εκλογές στην Τουρκία.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία μπήκε η Τουρκία αναφορικά με τις εκλογές της 14ης Μαϊου οι οποίες θα αναδείξουν τον 22ο Προέδρου της Τουρκίας, καθώς και τα 600 μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Σε αυτές τις εκλογές θα συμμετάσχουν 36 κόμματα, ενώ οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) της Κυριακής και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Οι προηγούμενες τουρκικές γενικές εκλογές έλαβαν χώρα το 2018. Οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν την μετάβαση της χώρας από την Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Προεδρική δημοκρατία, όπως επικυρώθηκε ευρέως από τους ψηφοφόρους στο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017.

Οι πιο αμφίρροπες θα είναι αυτές οι εκλογές για τον Ερντογάν στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία για αυτό και σήμερα έκανε μια προσπάθεια συσπείρωσης της βάσης του. Μετέβη λοιπόν σε μια συντηρητική συνοικία της Κωσταντινούπολης μίλησε με θερμά λόγια στους υποστηρικτές του και στη συνέχεια εγκαινίασε ένα τζαμί.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προηγείται με μικρή διαφορά. Την Πέμπτη απέσυρε την υποψηφιότητά του ο ένας από τους τέσσερις υποψηφίους, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, γεγονός που σύμφωνα με τους παρατηρητές ευνοεί τον Κιλιτσντάρογλου. Εάν κανένας από τους υπόλοιπους τρεις δεν καταφέρει την Κυριακή να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πέσει αρκετά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ενώ όλο και περισσότεροι νέοι τουλάχιστον πάνω απο τους μισούς, βάση των δημοσκοπήσεων, τάσσονται με τον Κιλιτσντάρογλου.

Οι Κούρδοι απο την άλλη, που επίσης χαιρέτιζαν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, τώρα θα στήριζαν επίσης τον αντίπαλό του.