”God Save the King”, Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας στέφθηκε σήμερα ο Κάρολος Γ’.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, στέφθηκε σήμερα ο Κάρολος Γ’, σε μια φαντασμαγορική τελετή η οποία πέρασε στην Ιστορία.

Ο Κάρολος λοιπόν ο οποίος ανέλαβε τον Βρετανικό θρόνο μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, στέφθηκε o 41ος βασιλιάς και ο γηραιότερος σε ηλικία μονάρχης ενώ η αγαπημένη του Καμίλα στέφθηκε βασίλισσα.

Η τελετή ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε σε 3 ενότητες, ενώ παρευρέθησαν εκατό αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι απο 203 χώρες. Την Σουηδία εκπροσώπησε ο Βασιλιά Κάρολος Γουστάβος με την διάδοχο του θρόνου Βικτόρια ενώ την Ελλάδα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε πως η τελετή ενθρόνισης του Βασιλιά Καρόλου ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια στην οποία συμμετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας.

Σε ένα βροχερό Λονδίνο ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι μέσα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ τοποθέτησε στο κεφάλι του Καρόλου το περίπου 4 αιώνων (360 ετών) Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου ενώ εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι υποσχέθηκε αφοσίωση στον Κάρολο ενώ ο διάδοχός του Καρόλου Γ’, πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, έκανε το ίδιο δηλώνοντας πίστη στον βασιλιά.

Στη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν βυζαντινοί, ορθόδοξοι ύμνοι. Συγκεκριμένα, ακούστηκε ο ψαλμός 71 του Δαυίδ, ως φόρος τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του νέου βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππου. Την τελετή παρακολούθησαν και εκπρόσωποι όλων των θρησκευτικών δογμάτων.

Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο νέος μονάρχης παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα απο τον σεβασμιώτατο Τζάστιν Πόρταλ Γουέλμπι, τον Άγγλο θρησκευτικό ηγέτη και 105ο Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι από το 2013, ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακουμπώντας το χέρι του στη Βίβλο, ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Η τρίτη ενότητα της τελετής ήταν το χρίσμα με το μύρο που παρέλαβε, ο αρχιεπίσκοπος από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιήθηκε καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προήρθε από δέντρα στο Όρος των Ελαιών.  Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης,  όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή  δεν καταγράφηκε απο τα μέσα, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν. Αμέσως μετά την ενθρόνιση του Καρόλου του Γ’ στέφθηκε και η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ’, ως Βασίλισσα.

Στη συνέχεια, το βασιλικό ζεύγος έγινε δεκτό από Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας. Μετέβησαν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα απηύθυναν χαιρετισμό.

Μετά την τελετή και ενώ το βασιλικό ζεύγος χαιρετούσε απο τον μπαλκόνι του παλατιού, τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί, οι Red Arrows πέταξαν σε σχηματισμό και χρωμάτισαν τον βρετανικό ουρανό με τα χρώματα της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας.