Κυριάκος Μητσοτάκης Η επίσκεψη στην Ιαπωνία μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας σε επίπεδο κορυφής, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Nea2day.comΕΛΛΑΔΑ

Με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida, υπογράψαμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας. Με τη δήλωση αυτή, αναβαθμίζουμε σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις των χωρών μας και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Συζητήσαμε για την άριστη συνεργασία μας σε θέματα ναυτιλίας, ως δύο από τα κορυφαία ναυτιλιακά έθνη στον κόσμο. Παράλληλα είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω και για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Στη συνάντηση με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, Πρίγκιπα Akishino και την Πριγκίπισσα Akishino, στο Τόκιο, συζητήσαμε για την πράσινη μετάβαση και την πρωτοβουλία GR-eco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών νησιών σε πρότυπα πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτονομίας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας Hiroyuki Hosoda, αλλά και στελέχη ιαπωνικών επιχειρηματικών ομίλων της ομοσπονδίας Keidanren. Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης.

https://www.primeminister.gr/2023/01/30/31167