Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών το «Παιδί του Λαού», ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος.

Nea2day.comΕΛΛΑΔΑ

Η καρδιά του δεν άντεξε άλλο. Ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο ηθοποιός θρύλος του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, το «Παιδί του Λαού», έφυγε σήμερα απο την ζωή, έπειτα απο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1934 στην προσφυγική γειτονιά της Αθήνας, την Νέα Ιωνία. Η καταγωγή του ήταν απο τον Πόντο, μεγάλωσε φτωχικά μαζί με την μητέρα του, μια που ο πατέρας του, απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δουλεύοντας  περιστασιακά ως τσαγκάρης και ψαράς. Κατά την διάρκεια της κατοχής φυλακίστηκε για την αντιστασειακή του δράση.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος, κατά τα εφηβικά του χρόνια, υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Μεγαλώνοντας τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος, αλλά τον κέρδισε το θέατρο για αυτό και ξεκίνησε να σπουδάζει στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Μάνος Κατράκης ήταν το ίνδαλμά του.

Το 1957 κάνει την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση στο θέατρο, στην κομεντί “Βιργινία” με τον “Θίασο Κατερίνας”. Μέχρι τα μέσα του 1960 συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, ενώ συνεργάστηκε και με τον θίασο του Μάνου Κατράκη στο «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη. Την περίοδο αυτή ξεκίνησε και η πορεία του στον κινηματογράφο. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1958 στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού “Το Εισπρακτοράκι”, στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου. Όμως στο ρόλο του πρωταγωνιστή καθιερώθηκε απο τον σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ Φιλμ), με τον οποίο είχε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 έως το 1971. Πρώτη κινηματογραφική ταινία ήταν το 1963, με τίτλο “Πληγωμένες καρδιές”. Ο ρόλος του ήταν ο ρόλος του κακού κουνιάδου. Το «παιδί του λαού» γεννήθηκε έναν χρόνο αργότερα με την ταινία “Αγάπησα και πόνεσα”. Ο Νίκος Ξανθόπουλος στις περισσότερες απο τις ταινίες του συνήθιζε επίσης και να τραγουδά, ενώ συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας, Ακης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι έγραψαν τραγούδια γι’ αυτόν. Η παρουσία του στη δισκογραφία περιλαμβάνει 9 μεγάλους δίσκους και 55 σινγκλ και γύρω στα 300 τραγούδια.

Εμφανίστηκε ως τραγουδιστής σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα και πραγματοποίησε πολλές περιοδείες στο εξωτερικό ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ειδικά στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση. Όπου και αν εμφανιζόταν γνώριζε την αποδοχή και την αποθέωση απο την Ελληνική ομογένεια. Τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση έκανε το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου “Με τον Ορφέα τον Αύγουστο”.

Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του “Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα”. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

Α.Ζ.

Σημ.

Οι φωτό είναι απο την προσωπική ιστοσελίδα του ηθοποιού στο Facebook.