Τριμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, και του Έλληνα Πρωθυπουργού σήμερα στην Κύπρο.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, στα πλαίσια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Μετά την συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πόσταρε στη σελίδα του στο Facebook τα εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ αυτής της τριμερούς σχέσης που έχουμε δημιουργήσει. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική και, πιστεύω, πολύ επιτυχημένη για τις χώρες και τους λαούς μας.

Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντοτε ήμασταν σθεναροί υποστηρικτές της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς επιδιώκουμε να επεκταθούμε περισσότερο στις ΑΠΕ και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Οφείλουμε, επίσης, να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεχομένως θεσμοθετώντας τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Και βέβαια να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία».

Η κοινή δήλωση των τριών ηγετών

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν από κοινού δήλωση μετά την τριμερή συνάντηση, στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες στην ουδέτερη ζώνη κοντά στην Πύλα και λαμβάνουν υπόψη τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 21ης Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση και να βλάψουν τις προοπτικές διευθέτησης.

Συμφωνήσαν επίσης ότι μια διευθέτηση που θα επανενώσει το νησί, με βάση τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά και θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

Συμφώνησαν εξάλλου ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν στέρεο θεμέλιο για συνεργασία στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών να ασκούν τα δικαιώματά τους της αντίστοιχης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας τους.

Τόνισαν και τη σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συνεργειών με χώρες που έχουν τις ίδιες αξίες, συμπεριλαμβανομένου του EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και περιφερειακών έργων, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ο EuroAsia Interconnector, και πιθανοί αγωγοί φυσικού αερίου/υδρογόνου.

Υπό το φως των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευσή τους για αλληλοβοήθεια στην ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ενίσχυση περαιτέρω του συντονισμού. Συμφωνήθηκε εξάλλου να εργαστούν από κοινού για τη διεξαγωγή υπουργικής συνάντησης 3+1 αργότερα αυτό το χρόνο.

Οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση σε βία και μίσος και κάλεσαν τους περιφερειακούς εταίρους και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της τρομοκρατίας και να θέσουν υπόλογες όλες τις οντότητες που την προωθούν και την υποστηρίζουν.

Επαναλήφθηκε επίσης η σταθερή δέσμευση για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ και η υποστήριξη για την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσης οι τρεις ηγέτες σημείωσαν τη σημασία των συναντήσεων της Άκαμπα και του Σαρμ Ελ Σέιχ και τη βασική τους συμβολή στην αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα, καθώς και τις δυνατότητές τους για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών για την προώθηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Επίσης τόνισαν ότι δεδομένης της θετικής δυναμικής από τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ και των νέων ευκαιριών που δημιουργήθηκαν, διερεύνησαν τρόπους σύνδεσης της εργασίας που επιτελέστηκε στην Τριμερή πλατφόρμα με άλλες περιφερειακές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του φόρουμ του Negev.

Αναφέρεται ότι η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια, αποτελεί την υπόσχεση για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή, και οι τρεις δεσμεύονται να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία.

Επίσης αναφέρεται ότι συμφώνησαν πως η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, εντός του 2024.

Σημ

Φωτό από την σελίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Facebook