Ευρωεκλογές 06-09.06.2024 Η διαδικασία.

Nea2day.comΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024 περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή μας στην διαδικασία αυτή, με το σύνθημα “Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα”.

Κάποια κράτη-μέλη επέτρεψαν πρόωρη ψηφοφορία, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επιστολικής ψήφου, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, ωστόσο ο κύριος όγκος των εκατομμυρίων Ευρωπαίων εκλογέων θα προσήλθε στις κάλπες απο τις 06.06.2024 έως και την Κυριακή. Η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να ψηφίζει τη Δευτέρα, τόσο ηλεκτρονικά όσο και αυτοπροσώπως. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μάλτα και η Πορτογαλία επέτρεψαν την πρόωρη ψηφοφορία για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ιατρικά προβλήματα.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ψήφισαν η Ιρλανδία και η Τσεχία (όπου οι ψηφοφόροι είχαν  δύο ημέρες για να ψηφίσουν την Παρασκευή και το Σάββατο. Σήμερα 8 Ιουνίου προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Λετονίας. Αύριο Κυριακή, 9 Ιουνίου, ψηφίζουν οι πολίτες σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.

“Η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Η ψήφος σας θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. “Μην αφήσετε κάποιον άλλον να αποφασίσει για εσάς. Ψηφίστε στις 6-9 Ιουνίου 2024. Κάθε ψήφος μετράει”.

Το 2019 συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από τους μισούς πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (50,6%). Την άνοιξη του 2024, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές (στην οποία συμμετείχαν 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές αυτές που ολοκληρώνονται αύριο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την άνοιξη του 2019, τρεις μήνες πριν από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Επιπλέον, το 71% δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο κατά 10 μονάδες. Συνολικά οι ευρωβουλευτές θα είναι 720.

Οι Ευρωβουλευτές ομαδοποιούνται βάσει πολιτικής συγγένειας και όχι εθνικότητας. Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το ¼ του συνόλου των κρατών.