Ψήφισμα για τη συμπλήρωση 50 χρόνων, από την εισβολή στην Κύπρο.

Nea2day.comΚΥΠΡΟΣ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπροέδρου του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ελλάδος κ. Γιώργου Κοντορίνη, ψηφίστηκε ομόφωνα από την συντονιστική επιτροπή το κάτωθι ψήφισμα για τη συμπλήρωση 50 χρόνων, από την εισβολή στην Κύπρο:

«Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή και κατοχή του 37% της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα Τούρκικα στρατεύματα.

Η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη, με τον κυπριακό λαό να βιώνει σε καθημερινή βάση τις τραγικές συνέπειες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών που επέφερε η εισβολή και κατοχή της νήσου, ενώ η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, εκφράζει τη λύπη του για τη μη εφαρμογή εδώ και 50 χρόνια, των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και αποδοκιμάζει την αδιαλλαξία και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας, στις σχετικές αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθορίζουν ξεκάθαρα το πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, απαλλαγμένο από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία ούτως ώστε να επιστρέψει στο διαπραγματευτικό τραπέζι με εποικοδομητική διάθεση για εξεύρεση λύσης εντός των συμφωνημένων παραμέτρων του ΟΗΕ με στόχο την επανένωση της Κύπρου εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της που πηγάζουν από την ιδιότητα της ως υποψήφια για ένταξη χώρας, ειδικά όσον αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Κύπρο.

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη του στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης, για την επανένωση του νησιού.

ANATOLIKI S.A. (European Network of Elected Greeks in Local Authorities Abroad)

1st Km Thermi-Triadi., P.O. Box. 60497, 57001 Thermi, Thessaloniki, Hellas

Tel.: 00302310463930, fax: 00302310486203 Email: iniohos@anatoliki.gr»

Τα nea2day.com επικοινώνησαν με τον κ. Κοντορίνη, αναφορικά με το θέμα ο οποίος δήλωσε τα εξής: “Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε την αλληλεγγύη και την στήριξή μας, στους αδελφούς Κυπρίους. Ακόμα και στην χώρα που ζούμε την Σουηδία, έχουμε πολλούς Βετεράνους Σουηδούς που ήταν στην Κύπρο ως μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά την εισβολή και μετά».