«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Μια καταπληκτική εκδήλωση, παρουσία του Πρέσβυ της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Ανδρέα Φρυγανά, του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Μωυσή Νικολαΐδη και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του ABF στη Στοκχόλμη.

Ήταν μια εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρέσβυ και του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ενώ ακολούθησαν ομιλία-αναφορά εκπροσώπου του σωματείου του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου, τραγούδια και ποιήματα για την Γενοκτονία.

Ιδιαίτερα συγκινητική έως και ανατριχιαστική, ήταν η στιγμή της αφήγησης/απαγγελίας της Ελένης Λαζαρίδου, ιστοριών που αφορούσαν την περίοδο εκείνη. Σε μια συγκλονιστική στιγμή μεταφερθήκαμε πίσω σε εκείνη την εποχή και στην δύσκολη απόφαση που έπρεπε να παρθεί απο τις Ελληνικές οικογένειες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, με όποια συνέπεια είχε αυτό τόσο για αυτούς που έφυγαν όσο και για αυτούς που έμειναν πίσω.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε απο την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας σε συνεργασία με το σωματείο του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης.

https://www.facebook.com/share/v/B8oCj9va68Gj5o5U/?mibextid=KsPBc6