Ακτιβιστές οχυρώθηκαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (KTH) της Στοκχόλμης.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

20 φιλοπαλαιστινίοι ακτιβιστές, μπήκαν στο κτίριο της φοιτητικής ένωσης στο KTH και κατέλαβαν ένα δωμάτιο. Σύμφωνα με την σουηδική αστυνομία, συνελήφθησαν ως ύποπτα, για παράνομη καταπάτηση. Οι συλληφθένετες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση.  

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές με παλαιστινιακές μαντίλες να στέκονται έξω από το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα για μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Σε βίντεο, τα πρόσωπα των διαδηλωτών κρύβονται πίσω από μάσκες προσώπου και παλαιστινιακά κασκόλ ενώ μια σημαία του ΚΤΗ μαζί με την παλαιστινιακή σημαία, κρέμεται στα παράθυρα. Η σουηδική αστυνομία προέβη στην σύλληψη των ακτιβιστών δεδομένου πως δεν πρόκειται για δημόσιο χώρο, επομένως δεν πρόκειται για παράνομη δημόσια συγκέντρωση.

Ο Πρόεδρος του ΚΤΗ Anders Söderholm, δήλωσε στην σουηδική εφημερίδα Expressen:

«Παίρνουμε στα σοβαρά αυτό που συμβαίνει στο κτίριο του συνδικάτου. Διαταράσσει τις δραστηριότητές μας, δημιουργεί ανησυχία στους μαθητές και το προσωπικό. Ο βανδαλισμός, η παράνομη καταπάτηση ή κατοχή δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, όπως το βλέπω εγώ. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του, αλλά όχι το δικαίωμα να καταστρέψει».

Πριν από μια εβδομάδα, η αστυνομία βρισκόταν στην πανεπιστημιούπολη του KTH μετά τη συγκέντρωση φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών συμπεριλαμβανομένης και της γνωστής ακτιβίστριας Greta Thunberg.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.