Γιατί δεν ακούστηκε το σήμα συναγερμού σήμερα στη Στοκχόλμη;

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ένας σπασμένος διακόπτης ήταν η αιτία, που η προγραμματισμένη για σήμερα στις 15.00 το μεσημέρι, δοκιμαστική λειτουργία του συναγερμού έκτακτης ανάγκης, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Σουηδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης (MSB) η οποία μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος, ο διακόπτης αντικαταστάθηκε και η επόμενη προγραμματισμένη δοκιμή VMA θα πραγματοποιηθεί, ως συνήθως, στις 3 μ.μ. την πρώτη Δευτέρα του Μαρτίου του 2024. Είναι ασυνήθιστο οι δοκιμές VMA να μην λειτουργούν. Με το σφάλμα που υπήρξε πολλά τμήματα της κεντρικής Στοκχόλμης αλλά και τμήματα στα βόρεια δεν μπόρεσαν να το ακούσουν.

Εκτός από το συγκεκριμένο ηχητικό σήμα, το οποίο δοκιμαστικά, ακούγεται 4 φορές τον χρόνο, Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, υπάρχουν και άλλα «κανάλια» για τη μετάδοση του VMA. Αυτά περιλαμβάνουν μηνύματα κειμένου, γραπτά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο, μηνύματα μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης, καθώς και πληροφορίες μέσα από τον ιστότοπο krisinformation.se.

https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2023/december/trasig-nyckelbrytare-orsak-till-att-test-av-utomhusvarning-uteblev-i-stora-delar-av-stockholm/

Το σήμα ακούγεται συνεχόμενα για επτά δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια σταματά εντελώς για 14 δευτερόλεπτα. Η δοκιμή διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά. Στη συνέχεια ακούγεται συνεχόμενα για 30 δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση τώρα υποτιθέμενου πραγματικού κινδύνου, πρέπει οι πολίτες, να παραμένουν ή να πηγαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, να κλείνουν όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και εάν είναι δυνατόν και τον εξαερισμό, να ακούν σουηδικό ραδιόφωνο Ρ4 ή να παρακολουθούν τηλεόραση ή teletext, ενώ θα έχουν πληροφορίες και μέσω του 11313.

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟΤ κλπ