«Διαίρει και βασίλευε» οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu, αναφορικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, στο ΝΑΤΟ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Ως «προβληματική χώρα», χαρακτήρισε ο Mevlüt Çavuşoğlu σε δηλώσεις του, την Σουηδία, επισημαίνοντας, πως αναφορικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα είναι δίκαιη η στάση της Τουρκίας, αν κάνει μια διάκριση μεταξύ προβληματικής χώρας με τη λιγότερο προβληματικής χώρα.

«Κατά την γνώμη μου θα είναι μια δίκαιη στάση αν κάνουμε μια διάκριση μεταξύ προβληματικής χώρας με μια λιγότερο προβληματική χώρα. Εμείς ως Τουρκία αν στο ΝΑΤΟ και σε αυτές τις χώρες λάβουν μια τέτοια απόφαση σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να το αξιολογήσουμε ξεχωριστά και όπως λέμε και ο πρόεδρος μας λέει “στο θέμα της Φιλανδίας μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική αξιολόγηση σε σχέση με την Σουηδία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mevlüt Çavuşoğlu.

Οι δηλώσεις του Çavuşoğlu, έχουν φυσικά πάρει το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος σε ομιλία του χθες σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επεσήμανε τα εξής:

«H Σουηδία νομίζει ότι μας κοροϊδεύει. Αυτοί δεν κατάλαβαν τη σημερινή Τουρκία. Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πριν από 20, 30 ή 40 χρόνια. Δεν είναι έτσι. Απόψε να σας πω κάτι. Εμείς σε σχέση με τη Φινλανδία, αν χρειαστεί, μπορούμε να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα. Και όταν δώσουμε αυτό το διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία, θα πάθει σοκ η Σουηδία. Όμως και η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος».

Σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι». «Θα πρέπει να εκδώσετε τους “τρομοκράτες” για να μπείτε στο ΝΑΤΟ» διεμήνυσε στην Σουηδία.

Α.Ζ.