Διαταραχή των συστημάτων GPS κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων σε Σουηδία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στον σουηδικό τύπο, κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, η Σουηδία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής Θάλασσας επλήγησαν από την πιο εκτεταμένη διαταραχή των συστημάτων GPS που καταγράφηκε στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Αυτό σήμαινε ότι μεταξύ άλλων, τμήματα της δορυφορικής πλοήγησης για την εναέρια κυκλοφορία και τη ναυτιλία στη νότια Σουηδία, σταμάτησαν να λειτουργούν.

Η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών δήλωσε, στη σουηδική τηλεόραση, ότι έλαβε τις πρώτες αναφορές από την πολιτική αεροπορία στη νότια Σουηδία ότι το σύστημα πλοήγησης GPS είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, στις 18 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Τα αεροπλάνα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν, το σύστημα επίγειας πλοήγησης.

Στις αμέσως επόμενες μέρες υπήρξε μια εκτεταμένη διαταραχή των συστημάτων GPS, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Εκτός από τη Σουηδία, επηρεάστηκαν τμήματα της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Στελέχη του Υπουργείου Άμυνας εικάζουν πως είναι πιθανό να βρίσκεται η Ρωσία πίσω από το σαμποτάζ, αν και δεν είναι σαφές. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε, ότι η μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου του στόλου της Βαλτικής εκπαιδεύτηκε επιτυχώς με 100 στρατιώτες και περίπου 20 στρατιωτικές μονάδες στο Καλίνινγκραντ τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Ο στόχος ήταν να κατασταλεί αυτό που ονομάζεται «εχθρική πλοήγηση και ραδιοεπικοινωνίες». Τόσο πολιτικοί όσο και στρατιωτικοί στόχοι λέγεται ότι συμπεριλήφθηκαν στην άσκηση αυτή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στον σουηδικό τύπο, «Η Σουηδία δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο Johan Westin, επιθεωρητής αεροπορίας στη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών.

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟT, Omni κλπ