ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΣΟΥΗΔΙΑ

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Στις 07.00 το πρωί άνοιξε η κάλπη στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη, έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συνολικά στη Στοκχόλμη είχαν εγγραφεί 450 άτομα, 100 στο Göteborg και 100 στο Malmö.

Γύρω στις 13.20 τοπική ώρα επισκέφθηκα την Ελληνική Πρεσβεία, όπου η διαδικασία εξελισσόταν ομαλά και υπήρχε αρκετός κόσμος ο οποίος περίμενε την σειρά του για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, σε αυτή την ιστορική στιγμή για την ομογένεια.

Η Επόπτης της εκλογικής διαδικασίας μας μίλησε για την εκλογική διαδικασία και μπορείτε να την ακούσετε στο λίνκ που ακολουθεί

Συνολικά 22825 απόδημοι ψηφίζουν σε 85 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο με την πρώτη κάλπη να ανοίγει στην Αυστραλία. Στην Αυστραλία όπου η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε συμμετείχε το 74% των εγγεγραμμένων, στην Σιγκαπούρη το 80%. Στην Τουρκία 85 άτομα εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Στις 19.00 το απόγευμα, τοπική ώρα, θα κλείσουν οι κάλπες για τους Έλληνες του εξωτερικού. Τα ψηφοδέλτια δεν θα ανοιχτούν, στον χώρο των εκλογικών κέντρων απλά θα καταμετρηθούν, και θα αποσταλούν στην Ελλάδα όπου θα παραληφθούν και θα μεταφερθούν με αστυνομική συνοδεία στο Εφετείο Αθηνών για να ανοίξουν όλα μαζί αύριο Κυριακή, στις 19.00 ώρα Ελλάδας που κλείνουν οι κάλπες.

Αlexandra Zioga

Να ευχαριστήσω πάρα πολύ την Eπόπτη και αναπληρώτρια Επόπτη, υπεύθυνες της εκλογικής διαδικασίας στην Στοκχόλμη, για την ευγενική παραχώρηση της μικρής συνέντυξης, καθώς επίσης και την Ελληνική Πρεσβεία.