Επιπλέον 30 εκατομμύρια SEK σε ανθρωπιστική βοήθεια και εμπειρογνώμονες θα δώσει η Σουηδία στην Τουρκία και τη Συρία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Έξτρα βοήθεια ύψους 30 εκατ. Σουηδικών κορωνών σε ανθρωπιστική βοήθεια και εμπειρογνώμονες θα αποστείλει η Σουηδία σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην σελίδα του σουηδικού ΥΠΕΞ. Η απόφαση πάρθηκε έκτακτα, σήμερα, όπως ανακοίνωσε στην συνέντευξη τύπου ο  Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου Johan Forssell.

Ως απάντηση στην ανθρωπιστική κατάσταση μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, η σουηδική κυβέρνηση έλαβε μια ταχεία απόφαση να παράσχει επιπλέον 30 εκατομμύρια SEK σε ανθρωπιστική υποστήριξη και να συνεισφέρει εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό. Η κυβέρνηση έχει επίσης εξουσιοδοτήσει τη Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών να προσφέρει υποστήριξη μέσω του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τα 30 εκατ. SEK που δεσμεύτηκαν σήμερα, τα 20 εκατομμύρια θα διατεθούν στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και 10 εκατομμύρια θα δοθούν, στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ. Η απόφαση πάρθηκε βάση των εκτιμήσεων των αναγκών που ανέλαβαν οι ανθρωπιστικοί φορείς.

Τις τελευταίες 24 ώρες, προσωπικό της IFRC και εθελοντές, εργάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες για τη διάσωση ανθρώπων από τα ερείπια, τη φροντίδα των τραυματιών και την υποστήριξη των τραυματισμένων επιζώντων. Μέσω του Κεντρικού Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών, η υποστήριξη μπορεί να διατεθεί γρήγορα στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία και τη Συρία, που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες επί τόπου.

Α.Ζ.