Η αστυνομία αναπτύσσει drones σε όλη τη Στοκχόλμη.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του σουηδικού τύπου που βασίζονται σε πηγές της αστυνομίας, πρόκειται να παραταθεί η χρήση drones πάνω απο την Στοκχόλμη, μέχρι τις 8 Ιοανουαρίου 2024. Η απόφαση αφορά 44 περιοχές στην Στοκχόλμη. Τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, η αστυνομία επεσήμανε πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να παρακολουθούν πιο λεπτομερειακά, τοποθεσίες που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Εκτιμήθηκε δε πως οι εν λόγω περιοχές εξακολουθούν να είναι μέρη επιρρεπή στην εγκληματικότητα ή ότι «για ειδικό λόγο υπάρχει κίνδυνος επίθεσης στη ζωή, την υγεία, την ασφάλεια ή την περιουσία κάποιου».

Στην αρχή το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί μέχρι τις 31 Μαίου 2023 όμως θα παραταθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η εκτίμηση έγινε με βάση, μεταξύ άλλων, τα περιστατικά πυροβολισμών, εκρήξεων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων που σημειώθηκαν στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν ληφθεί μέτρα για την «προαγωγή της προστασίας της προσωπικής ακεραιότητας των ατόμων στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Το απόρρητο θα προστατευεί, ενώ η παρακολούθηση των ατόμων, θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα και σε περιορισμένο βαθμό, εάν δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον απο την πλευρά της Αστυνομίας, πρός αυτά.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, που επικαλούνται πηγές της Αστυνομίας, οι χειριστές των drones δεν θα παρακολουθούν επίσης με την κάμερα σπίτια ή άλλες τοποθεσίες ευαίσθητες στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι περιοχές λοιπόν που θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι στα βόρεια προάστεια της Στοκχόλμης, τα δυτικά προάστεια της Στοκχόλμης, το κέντρο της πόλης, τα νότια προάστεια της Στοκχόλμης, τα ανατολικά προάστεια της Στοκχόλμης.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε, πως οι αστυνομικές αρχές έχουν το δικαίωμα για ορισμένο χρονικό διάστημα να παρακολουθούν με κάμερα χώρο στον οποίο έχει πρόσβαση το κοινό, εάν για ειδικό λόγο υπάρχει κίνδυνος σοβαρού εγκλήματος και σκοπός της παρακολούθησης είναι η πρόληψη, ή ο εντοπισμός εγκληματικής δραστηριότητας ή η διερεύνηση ή η δίωξη τέτοιων εγκλημάτων.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το υλικό των καμερών σε ανακριτικές και διωκτικές εργασίες. Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε μια δίκη, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική εάν, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν μάρτυρες.