Η Δύση ανησυχεί για αντίποινα αναφορικά με το κάψιμο αντιτύπων του κορανίου από τον Σουηδό/Δανό RasmusPaludan σε Σουηδία και Δανία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Ανησυχία εκφράζουν πολλές χώρες της Δύσης τις τελευταίες ώρες είτε μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών τους, είτε μέσω των διπλωματικών τους αποστολών, για αντίποινα αναφορικά με το κάψιμο αντιτύπων του κορανίου σε Σουηδία και Δανία, κατά τη διάρκεια αντιτουρκικών διαδηλώσεων. Καλούν λοιπόν σε «επαγρύπνηση» τους πολίτες τους στην Τουρκία, απέναντι στον κίνδυνο πιθανών επιθέσεων.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα επισημαίνει «Υπό το φως των πρόσφατων συμβάντων με το κάψιμο του Κορανίου, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για το ενδεχόμενο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον χώρων λατρείας ως αντίποινα στην Τουρκία». Συνιστά δε, στους Αμερικανούς πολίτες να παραμένουν σε «επαγρύπνηση, να αποφεύγουν την πολυκοσμία και να κρατούν χαμηλό προφίλ».

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα, έστειλε ένα αντίστοιχο μήνυμα με εμαιλ στους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία, κάνοντας αναφορά και στην αντίστοιχη προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται «Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία παραμένει υψηλός, όπως υπενθυμίζει η προειδοποίηση που εξέδωσε για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία των ΗΠΑ την 27η Ιανουαρίου 2023, οι Γάλλοι που διαμένουν ή διέρχονται από την Τουρκία, καλούνται να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση, ιδιαιτέρως στους χώρους συγκέντρωσης που είναι πιθανό να συχνάζουν ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας».

Επίσης τόσο η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και η Σουηδία εξέδωσαν αντίστοιχες προειδοποιήσεις.

A.Z.