Η Σουηδία και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η Σουηδία μετά από δύο αιώνες ουδετερότητας, και δύο χρόνια σκληρής διπλωματίας, έγινε και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg,  μέσω ανάρτησής του στο Twitter, στην οποία γράφει τα εξής: “Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας. Η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα”

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας UlfKristersson, έγραψε σε ανάρτησή του τα εξής: “Η Σουηδία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Ευχαριστούμε όλους τους Συμμάχους που μας καλωσόρισαν ως το 32ο μέλος. Θα αγωνιστούμε για ενότητα, αλληλεγγύη και επιμερισμό των βαρών και θα τηρήσουμε πλήρως τις αξίες της Συνθήκης της Ουάσιγκτον: ελευθερία, δημοκρατία, ατομική ελευθερία και κράτος δικαίου. Πιο δυνατοί μαζί”.

H διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, κατά την επίσκεψη του σουηδού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. “Η Σουηδία είναι μια ισχυρή δημοκρατία με έναν εξαιρετικά ικανό στρατό που μοιράζεται τις αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο”, αναφέρεται στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου. “Το να έχουμε τη Σουηδία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς”. Η σουηδική σημαία αναμένεται στη συνέχεια να υψωθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Σουηδία είχε ήδη αναγνωριστεί ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία είχε δημιουργήσει εμπόδια, στη Σουηδία, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από ένα χρόνο. Ποιος δεν θυμάται πως κάλεσε την σουηδική κυβέρνηση, να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι τοπικών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο το να είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όταν η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία και ο φιλο-ρώσος πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν αντιπροσώπευαν το τελευταίο εμπόδιο. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίχθηκε τελικά από 188 βουλευτές στο ουγγρικό κοινοβούλιο, με 6 κατά και καμία αποχή.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, EKOT, Omni κλπ