Η Σουηδία στέλνει τανκς στην Ουκρανία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Boden, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Pål Jonson, ανακοίνωσε την αποστολή έως και 10 αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Αρκετές χώρες με πρώτη τη Γερμανία έχουν ήδη αποφασίσει να στείλουν σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Τώρα η Σουηδία ακολουθεί με την σειρά της.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson και ο υπουργός Άμυνας Pål Jonson τόνισαν πως η Σουηδία θα στείλει όχι μόνο άρματα μάχης αλλά και τμήματα συστημάτων αεράμυνας.

Ο Pål Jonson, επεσήμανε πως η σημερινή παρουσίαση της αποστολής του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, είναι ένα σημάδι πρός την Ρωσία αλλά περισσότερο προς την Ουκρανία, πως έχει και την υποστήριξη της Σουηδίας.

Το πακέτο στήριξης θα είναι το ενδέκατο της Σουηδίας στην Ουκρανία και περιλαμβάνει τμήματα των συστημάτων αεράμυνας HAWK και IRIS-T. Η Σουηδία έχει στείλει στο παρελθόν στην Ουκρανία, οχήματα μάχης, πολυβόλα και το σύστημα πυροβολικού Archer. Συνολικά, η Σουηδία έχει συνεισφέρει μέχρι στιγμής συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες στην Ουκρανία.

Η Σουηδία θα συνεχίσει επίσης να παρέχει πολιτική στήριξη στην Ουκρανία, τόνισε ο σουηδός Πρωθυπουργός. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να συζητηθεί, ο τρόπος ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και να αξιολογηθούν τα σημεία στα οποία πρέπει η χώρα, πρέπει να εργαστεί για να καταφέρει να ενταχθεί στην ΕΕ.