Η Σουηδική κυβέρνηση πρόκειται να βοηθήσει τα νοικοκυριά που πληρώνουν υψηλό ρεύμα, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται πάνω από 266%.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Η Σουηδία ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε, ότι διέθεσε περίπου 6 δις. κορώνες (590 εκατομμύρια ευρώ) που αφορά ένα προσωρινό πρόγραμμα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο σε όλη τη σκανδιναβική χώρα να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος αυτόν τον χειμώνα.

Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 2.000 κιλοβατώρες το μήνα μπορούν να λάβουν αποζημίωση αξίας περίπου 2.000 κορωνών (195,5 ευρώ) το μήνα για τους τρεις μήνες Δεκέμβριο-Φεβρουάριο. Περίπου 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά επηρεάζονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

“Αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο σε μια εξαιρετική κατάσταση, είναι ασυνήθιστο να υπάρχει υποστήριξη όταν οι τιμές κυμαίνονται στις αγορές”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mikkel Damberg.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Σουηδία έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν στρατηγικές για να μειώσουν την κατανάλωσή τους – κλείνοντας δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές θερμότητας όπως καυστήρες ξύλου και φορώντας χοντρές μάλλινες κάλτσες.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Σουηδία έχουν αυξηθεί καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν τη ζήτηση και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη σουηδική ρυθμιστική αρχή της ενεργειακής αγοράς, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για ένα μέσο διαμέρισμα στο νότιο μισό της χώρας όπου ζει η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών αυξήθηκε κατά 266% από έτος σε έτος τον Δεκέμβριο, ενώ το κόστος για ένα μέσο σπίτι με ηλεκτρική θέρμανση εκτινάχθηκε κατά μέσο όρο 361% την ίδια περίοδο.

Τον Δεκέμβριο, η γειτονική Νορβηγία είπε ότι ανάλογο πρόγραμμα υποστήριξης θα είναι διαθέσιμο σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν έως και 5.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα. Η απόφαση αυτή θα κοστίσει στη Νορβηγία, περίπου 5 δισεκατομμύρια κορώνες (500 εκατομμύρια ευρώ).

Alex Zioga

*all rights reserved