Η σουηδική υπηρεσία απασχόλησης αλλάζει κάποιους κανόνες για κάποιες κατηγορίες ανέργων.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σήμερα στον σουηδικό τύπο, η σουηδική υπηρεσία απασχόλησης άλλαξε από 1η Οκτωβρίου, κάποιους κανόνες που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση των ανέργων. Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την βοήθεια που τους παρέχεται έτσι ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Οι κατηγορίες ανέργων που θα επηρεαστούν είναι άτομα που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, λαμβάνουν αποζημίωση ασθενείας ή όπως ήταν γνωστή πιο παλιά σύνταξη αναπηρίας, ή αποζημίωση δραστηριότητας για την εύρεση εργασίας.

H σουηδική υπηρεσία απασχόλησης, πιστεύει πως ο τρόπος με τον οποίο μέχρι στιγμής οι άνεργοι καταρτίζονται επαγγελματικά για την εύρεση εργασίας, συγκρούεται με τους κανόνες του δικαίου αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις. Για αυτό και αποφασίστηκε από εδώ και στο εξής να χρησιμοποιηθούν υπηρεσίες από εξωτερικούς φορείς για την κάλυψη των αναγκών επαγγελματικής κατάρτισης.

Η αλλαγή αυτή δέχθηκε κριτική από το κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, από τους δήμους της χώρας, αλλά και άλλους φορείς που εμπλέκονται παρέχοντας επι του παρόντος επαγγελματική κατάρτιση στους άνεργους. Πιστεύουν πως οι νέες ρουτίνες της Σουηδικής υπηρεσίας απασχόλησης απειλούν να αφήσουν τους μακροχρόνια ανέργους σε απελπιστική κατάσταση.

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟΤ κλπ