«Καθαρή ευτυχία», ήταν τα πρώτα λόγια του Σουηδού Αστροναύτη Marcus Wandt.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

«Γεια σε όλους. Απολύτως υπέροχο να είσαι στο διάστημα», ήταν τα πρώτα λόγια του σουηδού αστροναύτη Marcus Wandt, από το διαστημικό σκάφος Dragon, μετά την πετυχημένη εκτόξευση την Πέμπτη το βράδυ από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ίδιος περιέγραψε την επιτυχημένη εκτόξευση ως ένα φανταστικό ταξίδι. «Περίμενα πολλά, αλλά δεν περίμενα πραγματικά αυτό το αίσθημα επιτάχυνσης και ταχύτητας. Ήταν καταπληκτικό. Καθαρή χαρά», επεσήμανε ο ίδιος στην σύνδεση με την Γη μέσω του διοργανωτή Axiom. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό τύπο όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Ο Marcus Wandt είναι ο τρίτος Σουηδός στο διάστημα.

Ο Διεθνής διαστημικός σταθμός ποιο γνωστός και ISS, βρισκόταν στην άλλη άκρη του κόσμου όταν εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Dragon. Αποστολή της διαστημικής κάψουλας είναι η σύνδεσή του με τον διαστημικό σταθμό.

Ποιος είναι όμως ο νέος αστροναύτης της Σουηδίας

Σύμφωνα με την Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος, ο Marcus Wandt, είναι 43 ετών, μεγάλωσε στο Hammarö στο Värmland, αλλά ζει στο Linköping. Τον Νοέμβριο του 2022, επιλέχθηκε ανάμεσα σε περισσότερους από 22.500 αιτούντες, για να στελεχώσει, μια νέα ομάδα αστροναυτών 17 συνολικά.

Είναι πρώην αλεξιπτωτιστής και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και εκπαιδευμένος ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ο Wandt παρακολούθησε επίσης το πρόγραμμα αξιωματικών στο Karlberg και είναι ο επικεφαλής πιλότος δοκιμών για το Gripen στη Saab.

Ο Marcus Wandt είναι ειδικός αποστολής στο Axiom Mission 3. Διοργανωτής είναι η Axiom Space, η οποία συνεργάζεται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA και την εταιρεία Space X του Elon Musk.

Το ταξίδι θα διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, EKOT, Omni κλπ