Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός ηλεκτρονικής απάτης σε ολόκληρη την χώρα. Και τι εννοούμε με αυτό. Αρκετοί επιτήδιοι προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήματα ιδιωτών. Και το προσπαθούν με διάφορους τρόπους. Εταιρείες, τράπεζες ακόμη και κυβερνητικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αυτή.
Το 2023, ο αριθμός των αναφερόμενων εγκλημάτων απάτης αυξήθηκε κατά 20%, από 195.000 το 2022 σε περίπου 238.000. Από αυτά, μόνο το 3% των αναφερόμενων εγκλημάτων κατά ιδιωτών επιλύθηκαν, σύμφωνα με το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος, BRÅ
Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα έρευνα στο λίνκ που ακολουθεί
https://bra.se/statistik/statistik-om-brottstyper/bedragerier-och-ekobrott.html
Ο Σουηδικός Οργανισμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η γνωστή σε όλους μας Försäkringskassan, προειδοποίησε μέσω του σουηδικού τύπου, για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτης που έλαβαν κάποιοι πολίτες στο διάστημα του καλοκαιριού. Μέσω των μηνυμάτων αυτών λοιπόν, οι ιδιώτες ενθαρρύνθηκαν να κάνουν κλικ σε έναν συνημμένο σύνδεσμο και να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Έτσι οι απατεώνες, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, με ένα και μοναδικό στόχο τα χρήματα του πολίτη.
Η Försäkringskassan, επεσήμανε ότι τα εμαιλ, συχνά φαίνονται σαν αληθινά αλλά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής. Καταρχήν εξετάζοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιείται, μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν πρόκειται για απάτη ή όχι. Λέξεις για παράδειγμα, όπως «αγαπητέ πελάτη» και «Ελπίζουμε να είστε καλά» είναι μια γλώσσα που συνήθως δεν χρησιμοποιεί η Försäkringskassan.
Η Σουηδική Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Försäkringskassan), ανακοίνωσε πως δημιούργησε μια κατηγορία στην ιστοσελίδα της, με συμβουλές και παροτρύνσεις για το πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε μέσω του κειμένου, την απάτη. Επίσης μας δίνει συμβουλές για να είμαστε πιο παρατηρητικοί και πως μπορούμε να εντοπίσουμε τον απατεώνα, εάν προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί μας.
https://www.forsakringskassan.se/privatperson/om-natbedragerier
Εάν λάβαμε, λοιπόν γραπτό μήνυμα στο κινητό μας ή εμαιλ, που φαίνεται να προέρχεται από τον Σουηδικό Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για απάτη, θα πρέπει:
να μην κάνουμε κλικ σε συνδέσμους.
να μην ανοίγουμε συνημμένα αρχεία.
να μην απαντήσουμε στην ανακοίνωση.
Μπορούμε επίσης να προωθήσουμε όλα τα μηνύματα της απάτης στον αριθμό 7726, με τον χαρακτηρισμό SPAM. Εάν λάβουμε εμαιλ, όπου ο αποστολέας προσποιείται ότι είναι ο Σουηδικός Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης ή αν επικοινωνήσουν μαζί μας, και μας ζητήσουν να τους δώσουμε τον αριθμό του τραπεζικού μας λογαριασμού, απλά δεν το δίνουμε. Η Försäkringskassan δεν ρωτά ποτέ για αυτά τα θέματα απο το τηλέφωνο.
Βέβαια υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει επίσης να σκεφτούμε και να παρατηρήσουμε. Όπως για παράδειγμα ότι η γλώσσα του μηνύματος δεν φαίνεται σωστή, ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβάλλονται σε ευρώ, ότι οι διαδικτυακές διευθύνσεις δεν οδηγούν στον δικτυακό τόπο του Σουηδικού Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα σουηδικά και τα αγγλικά αναμειγνύονται στην ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.