Νέα Κυβέρνηση στη Σουηδία με σύμπραξη των 3 κομμάτων του δεξιού μπλοκ και στήριξη του κόμματος των ακροδεξιών.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Ο κύβος ερίφθη λοιπόν και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα (σχετικά με τις προηγούμενες εκλογές, όπου η χώρα ήταν «ακυβέρνητη» για διάστημα κάποιων μηνών), η Σουηδία, τελικά όπως όλα δείχνουν, απέκτησε νέα κυβέρνηση σήμερα με την σύμπραξη 3 πολιτικών παρατάξεων και την παράταξη των ακροδεξιών (SD) ενεργή και υποστηρικτική στα μετόπισθεν.

Νέος Πρωθυπουργός λοιπόν από σήμερα, ανεπίσημα, την Δευτέρα επίσημα, και την Τρίτη η παρουσίαση του υπουργικού του συμβουλίου θα είναι ο Ulf Kristersson Μετριοπαθείς (M), ο οποίος σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της σουηδικής δεξιάς Χριστιανοδημοκράτες (KD), Φιλελεύθεροι (L), «συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι συντονίζουν τις δυνάμεις τους για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, μετά την νίκη του δεξιού/ακροδεξιού μπλοκ στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι ακροδεξιά (SD), (οι οποίοι να θυμίσουμε πως κατέλαβαν την δεύτερη θέση στις εκλογές με ποσοστό/ρεκόρ 20,5%) δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση αλλά θα στηρίξει τον σχηματισμό της. Έτσι θα είναι πρώτη φορά που ένα εθνικιστικό κόμμα θα έχει άμεση επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι τρείς εν δυνάμει σύμμαχοι πλέον, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου το πρόγραμμα τους.

Ένα πρόγραμμα στο οποίο δίνεται έμφαση πρώτον στην δημιουργία νέων πυρηνικών αντιδραστήρων (να θυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια η Σουηδία έκλεισε 6 από τους 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες), έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της Σουηδίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Δεύτερον αναφορικά με την αύξηση της εγκληματικότητας και την καταστολή της, ενδεικτικά μερικά από τα μέτρα που θα παρθούν, θα είναι στον ποινικό τομέα, αυστηρότερες ποινές για τις συμμορίες (οι ποινές για τα εγκλήματά τους θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας), ανωνυμία των μαρτύρων και περισσότερη παρακολούθηση μέσω καμερών.

Τρίτον αναφορικά με την μετανάστευση και το δικαίωμα στο άσυλο, η νέα κυβέρνηση θα καταστήσει δύσκολο για τους νέους μετανάστες να λαμβάνουν προνομιακά επιδόματα, το δικαίωμα ασύλου θα τεθεί στο ελάχιστο νομικό επίπεδο της ΕΕ, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων με ποσόστωση.

Αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη, προτείνουν μια έρευνα που θα αφορά την εθνικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης.

Στον τομέα των σχολείων, και της εκπαίδευσης, η συμφωνία περιέχει έναν νέο νόμο για τα ανεξάρτητα σχολεία, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν θα επιτρέπει την διανομή κερδών κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, καθώς και περιορισμούς κερδών για ανεξάρτητα σχολεία που στερούνται ποιότητας.

Τέλος αναφορικά με την οικονομία, υπάρχει από κοινού συμφωνία κατάργησης του ποσοστού του 1% αναπτυξιακής βοήθειας, ενώ το ταμείο ανεργίας θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πριν.

Κάτω από το σημείο «Ενισχυμένες ελευθερίες και δικαιώματα», θέλουν να προσθέσουν μια νέα συνταγματική έρευνα για το πώς μπορεί να ενισχυθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Kristersson συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Σουηδικής Βουλής Andreas Norlén και όπως είπε ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου θα τον ενημέρωνε πως “είμαστε έτοιμοι να πάμε σε ψηφοφορία τη Δευτέρα και να σχηματίσουμε νέα κυβέρνηση. Θα είναι μια τρικομματική κυβέρνηση με τους μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Αυτή η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τους Δημοκράτες της Σουηδίας”.

Με την υποστήριξη των Δημοκρατών της Σουηδίας ο Kristersson είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για την κυβέρνησή του. Θα γίνει λοιπόν Πρωθυπουργός και τυπικά την Δευτέρα εφόσον η πλειοψηφία του κοινοβουλίου δεν καταψηφίσει τον διορισμό του.

Α.Ζ.