Νορβηγία: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) εξέπλησσε τις αγορές την Πέμπτη, προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας το στο 3,75% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 3,5%.

Συγκεκριμένα  από τους 30 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι 28 είχαν προβλέψει ότι η Norges Bank θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.), ενώ ένας είχε προβλέψει ότι η αύξηση κατά 25 μ.β. στο 2% ήταν το πιο πιθανό σενάριο και ένας άλλος προέβλεψε αύξηση κατά 75 μ.β. στο 2,50%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της Norges Bank από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε στα 10,24 έναντι του ευρώ αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα, η τράπεζα αναφέρει πως μπορεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Αύγουστο. «Εάν δεν αυξήσουμε το επιτόκιο πολιτικής, οι τιμές και οι μισθοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και ο πληθωρισμός να παγιωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοικήτρια της Norges Bank, Ida Wolden Bache.