Πρόοδος έχει σημειωθεί, στις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας-Τουρκίας σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Πρόοδος έχει σημειωθεί, στις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας-Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της πρώτης στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Την δήλωση αυτή έκανε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, μετά την συνάντηση των ΥΠΕΞ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας, σήμερα στις Βρυξέλλες. Όμως ακόμη δεν υπάρχουν εγγυήσεις απο την τουρκική πλευρά, ότι θα εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας, επεσήμανε.

Απο την άλλη πλευρά, η Σουηδία ελπίζει ότι πρίν την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου, θα έχει εγκριθεί το αίτημά της. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, η πλήρης ένταξη της Σουηδίας, είναι προς το συμφέρον όλων των συμμάχων. «Και όλοι θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Stoltenberg.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο η Σουηδία έχει «εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», ενώ στη σημερινή συνάντηση επαναβεβαιώθηκε πως η ένταξη της Σουηδίας στην Συμμαχία, είναι εφικτή και ότι η επικύρωση δεν σημαίνει το τέλος της συνεργασίας με την Τουρκία.

Όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει η Σουηδία και άλλα κράτη μέλη για να μειωθεί το «χάσμα» μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Stoltenberg απάντησε η Σουηδία έχει συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές, να αλλάξει τη νομοθεσία της και να συνεργαστεί περισσότερο με την Τουρκία όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την Δευτέρα 10 Ιουλίου, στο Vilnius της Λιθουανίας, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Kristersson (M) σε κατ’ιδίαν συνάντηση.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ στο λίνκ που ακολουθεί.

Α.Ζ.