Η Σουηδία θα στηρίξει την Ουκρανία με 1,4 δισ. σουηδικές κορώνες.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σήμερα στον σουηδικό τύπο η Σουηδία θα δώσει 1,4 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες στην Ουκρανία για να στηρίξει τον πληθυσμό της χώρας ενόψει του χειμώνα. Τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως για ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, καταφύγια και ιατρική περίθαλψη.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson (M) και ο Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Johan Forssell παρουσίασαν το πακέτο στήριξης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τον Ulf Kristersson, πρόκειται για ένα ένα ολοκληρωμένο χειμερινό πακέτο.

Τα 1,4 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες θα αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό αναπτυξιακής βοήθειας. Από το ποσό αυτό, 900 εκατ. σουηδικές κορώνες θα διατεθούν στο Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας (URTF). Το ταμείο στηρίζει τις βασικές υποδομές της Ουκρανίας στους τομείς της ενέργειας, της στέγασης, της υγείας και των μεταφορών.

Σύμφωνα με την σουηδική κυβέρνηση, η προμήθεια εξοπλισμού για θέρμανση και ικανότητα μεταφοράς στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι στις προτεραιότητες της σουηδικής κυβέρνησης έτσι ώστε ο άμαχος πληθυσμός να μπορέσει αντιμετωπίσει το χειμώνα.

Άλλα 300 εκατ. SEK θα διατεθούν στο Ταμείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ουκρανία (E5P) της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας, 100 εκατ. SEK διανέμονται μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, 75 εκατ. SEK διατίθενται στην UNESCO για την κατασκευή καταφυγίων σε σχολεία και νηπιαγωγεία και 25 εκατ. SEK διανέμονται μέσω της Σουηδικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (MSB).

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟΤ κλπ