Η Σουηδία κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν και καταδίκασε την επίθεση στο Ισραήλ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στον επιτετραμμένο της Ιρανικής Πρεσβείας εξέφρασε σήμερα η Σουηδία την καταδίκη της για την επίθεση στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν εκκλήσεις για ηρεμία.

Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Tobias Billström (M) ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως «Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός». Όπως ήταν φυσικό η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Βρετανού ΥΠΕΞ David Cameron με τον ΥΠΕΞ της Σουηδίας.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως αν το Ισραήλ απαντήσει με επίθεση θα είναι μια πράξη απολύτως δικαιολογημένη, αλλά παρόλα αυτά ελπίζει πως θα υπάρξει ηρεμία. «Ως φίλοι, τους παροτρύνουμε να σκέφτονται τόσο με το μυαλό τους όσο και με την καρδιά τους, να είναι έξυπνοι και σκληροί ταυτόχρονα», δήλωσε ο Cameron στο BBC. O YΠΕΞ της Σουηδίας δήλωσε επίσης πως «Εμείς, καθώς και ο ΟΗΕ, η ΕΕ και όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες, καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλουν στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης». «Οι επιθέσεις που ακολουθούνται από αντεπιθέσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε κλιμάκωση και δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε», επεσήμανε ο Billström.

Και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία κάλεσαν τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών του Ιράν στα Υπουργεία Εξωτερικών τους για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας για τα γεγονότα και ελπίζει να μιλήσει σύντομα και με τον ισραηλινό ομόλογό του.