ΣΟΥΗΔΙΑ Θα προχωρήσει σε έκδοση Τούρκου υπηκόου έπειτα απο αίτημα της Άγκυρας.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ Leave a Comment

Η Σουηδία ανακοίνωσε την Πέμπτη 6 Απρίλίου, πως θα προχωρήσει στην έκδοση του 29χρονου Τούρκου υπηκόου Ομέρ Αλτούν στην Τουρκία, έπειτα απο αίτημά της. Όμως απέρριψε ένα άλλο αίτημα έκδοσης ενός άλλου σουηδού υπηκόου τουρκικής καταγωγής του Μεχμέτ Ζακίρ Καραγιέλ, ενός 51χρονου Σουηδού, τον οποίο η Άγκυρα υποπτεύεται ότι είναι μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, «ένας Σουηδός πολίτης δεν μπορεί να εκδοθεί», διευκρίνισε απο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Σουηδία προχώρησε στην έκδοση τουλάχιστον δύο Τούρκων πολιτών τον περασμένο χρόνο και απέρριψε τα αιτήματα για αρκετούς άλλους, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τον πρώην εκδότη της εφημερίδας Zaman, που κατηγορείται από την Τουρκία ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Να σημειώσουμε πως το θέμα της έκδοσης ορισμένων προσώπων που ζητά η Τουρκία απο τη Στοκχόλμη, είναι μια απο τις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας, για να δώσει την έγκρισή της για να προχωρήσει η αίτηση της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Μετά από μήνες καθυστέρηση, η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας τον περασμένο μήνα, επιτρέποντάς της να γίνει το 31ο μέλος της Συμμαχίας αυτή την εβδομάδα. Η Σουηδία έχει αναγκαστεί να περιμένει, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να μην έχουν επικυρώσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Α.Ζ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *