Στη Σουηδία έγκλειστος σε φυλακές από το 2012-2014 βρισκόταν ο φερόμενος ως τρομοκράτης των Βρυξελλών Abdesalem Lassoued.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δύο Σουηδοί πολίτες ηλικίας 60 και 70 ετών, ήταν τα θύματα, του Abdesalem Lassoued, ο οποίος στις 16.10.2023 λίγο πριν τον προκριματικό αγώνα της Σουηδίας εναντίον του Βελγίου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, βρέθηκε στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σουηδούς φιλάθλους.

Όπως ήταν φυσικό σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στον σουηδικό και διεθνή τύπο, ο αγώνας διακόπηκε ενώ το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη βελγική πρωτεύουσα αυξήθηκε από τρία σε τέσσερα.

Σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο εξωτερικών ο 70χρονος άντρας είναι κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Στοκχόλμης ενώ ο 60χρονος ζούσε εκτός Σουηδίας.

Νεότερα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επισημαίνουν πως ο φερόμενος ως τρομοκράτης των Βρυξελλών Abdesalem Lassoued, βρισκόταν παράνομα στη Σουηδία μεταξύ 2012 και 2014, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την σουηδική υπηρεσία Μετανάστευσης, και δημοσιεύτηκε στον σουηδικό τύπο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως βρισκόταν σε σουηδική φυλακή, όμως δεν έκαναν αναφορά τον λόγο για τον οποίο ήταν στην φυλακή, ζούσε με διαφορετική ταυτότητα ενώ δεν είχε ποτέ άδεια παραμονής στην Σουηδία. Μεταφέρθηκε δε σε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου μετά την αποφυλάκισή του.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, σύμφωνα και με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Gunnar Strömmer, υπάρχει μια πιο στενή συνεργασία Σουηδίας-Βελγίου, τόσο στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών, όσο και στην δυνατότητα των δύο χωρών να αλληλοβοηθούνται με διάφορους τρόπους. Η συνεργασία πραγματοποιείται τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και μεταξύ των αστυνομικών αρχών των χωρών, αλλά και στο πλαίσιο της Europol και της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας που υπάρχει στην ΕΕ, μεταξύ των χωρών.

Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε από την Σουηδική υπηρεσία ασφαλείας για την παραμονή του ύποπτου τρομοκράτη στη Σουηδία.

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟΤ κλπ