Συνεχίζεται η ένταση στο χώρο της Υγείας στην Σουηδία. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας και του εργοδότη τους, της Σουηδικής Ένωσης Τοπικών Αρχών και Περιφερειών (SALAR), η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024. (Δες σχετικό άρθρο στο περιοδικό μας ημερομηνίας 25.04.2024).

Η Σουηδική Ένωση Επαγγελματιών Υγείας, θέλησε, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο του 2024, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα των βιώσιμων/λιγότερων ωρών εργασίας, του μεγαλύτερου χρόνου αποκατάστασης, των μισθολογικών αυξήσεων και των βιώσιμων χρονοδιαγραμμάτων. Επεσήμαναν, πως ο φόρτος εργασίας πλήρους απασχόλησης των μελών του δεν είναι βιώσιμος. Απαίτησαν βιώσιμες ώρες εργασίας, αυξημένες αμοιβές και μισθολογικές αυξήσεις.  

Αρκετοί εργαζόμενοι, στις 4 Ιουνίου, σε πολλές περιοχές της Στοκχόλμης κατέβηκαν σε απεργία, ενώ απο την περασμένη εβδομάδα, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν κατέβει επίσης σε απεργία. Τώρα ακόμη περίπου 1.300 μαίες, βιοϊατρικοί αναλυτές, νοσηλευτές ακτινολογίας και νοσηλευτές, συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ποιές περιοχές επηρεάζονται;

Απο τις κινητοποιήσεις αυτές επηρεάζονται η περιφέρεια Värmland. Το συνδικάτο είχε ανακοινώσει απεργία, στην περιφέρεια Västmanland, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τις τοπικές διαπραγματεύσεις. Η απεργία επηρεάζει ορισμένα κέντρα Υγείας συμπεριλαμβανομένου αυτών του Malmö και της Lund. Απο την περιφέρεια εκτιμάται πως τα μέτρα εκεί είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, και απαιτεί απο το συνδικάτο να ακυρώσει την απεργία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο διαμεσολαβητή των δύο πλευρών, σε δηλώσεις του στον σουηδικό τύπο, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής μια προσφορά που να μπορούν να την αποδεχτούν και τα δύο μέρη.

Η Σουηδική Ένωση Υγειονομικής Περίθαλψης, πιστεύει ότι η άλλη πλευρά δυσκολεύεται να αποδεχθεί κυρίως το αίτημα για λιγότερες ώρες εργασίας. Η SALAR, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η Σουηδική Ένωση Υγείας απέρριψε όλες τις προτάσεις της ίδιας και των διαμεσολαβητών.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.