Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας και εργοδοτών SKR/Sobona .

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Το χάσμα των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και της Σουηδικής Ένωσης Τοπικών Αρχών και Περιφερειών SKR (εργοδοτών) δεν φαίνεται να γεφυρώνεται, μια που απο τις 16.00 σήμερα το απόγευμα το Συνδικάτο της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας βάζει τέλος στις υπερωρίες και τις πρόσθετες ώρες εργασίας για 63.000 μέλη του. Επίσης αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει διακοπή και για τις τέσσερις επαγγελματικές ομάδες της Ένωσης Υγειονομικής Περίθαλψης. H εκπρόσωπος τύπου της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, σε δηλώσεις της σήμερα στον σουηδικό τύπο, ανέφερε πως δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις, ενώ απο την πλευρά της η SKR απέρριψε την προσφορά που της έγινε χθες.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, στο nea2day.com, η βασική συμφωνία μεταξύ της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας και των εργοδοτών SKR/Sobona τερματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και συνεχίζονται από τον Ιανουάριο. Η Σουηδική Ένωση Επαγγελματιών Υγείας θέλει να δει βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία όπως για παράδειγμα των βιώσιμων/λιγότερων ωρών εργασίας, του μεγαλύτερου χρόνου αποκατάστασης, των μισθολογικών αυξήσεων και των βιώσιμων χρονοδιαγραμμάτων. Το συνδικάτο υγειονομικής περίθαλψης λέει ότι ο φόρτος εργασίας πλήρους απασχόλησης των μελών του δεν είναι βιώσιμος.  Η Σουηδική Ένωση Επαγγελματιών Υγείας έχει απαιτήσει βιώσιμες ώρες εργασίας, αυξημένες αμοιβές και προηγούμενες μισθολογικές αυξήσεις.

Η Σουηδική Ένωση Τοπικών Αρχών και Περιφερειών, SKR, δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να επηρεάσει την υπάρχουσα περίθαλψη, και ειδικά περιπτώσεις που αφορούν άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, και ότι θα πρέπει ο χρόνος αναμονής για περίθαλψη που δεν είναι ζωτικής σημασίας, να είναι μεγαλύτερος.