Διάλεξη της μαέστρου, κας Σταματίας Καραμπίνη, στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη για τον ρόλο των Ελλήνων στην εξέλιξη της κλασσικής μουσικής.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Διάλεξη για τον ρόλο των Ελλήνων στην εξέλιξη της κλασσικής μουσικής πρόκειται να δώσει στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, η διακεκριμένη μαέστρος κα. Καραμπίνη στις 11.11.2023 στις 16.00 μ.μ.. Η κα. Καραμπίνη, πρόκειται να αναφερθεί επίσης στην επιρροή της Εκκλησίας στον μετασχηματισμό της μουσικής ως τέχνη κατά τους αιώνες και τη σημασία της Βιέννης του 18ου αιώνα στην προεπαναστατική Ελλάδα και τους λόγιους του νεοελληνικού διαφωτισμού.

 Αλλά στο επίκεντρο αυτής της διάλεξης (περί μουσικής και μετά μουσικής) είναι η ζωή και το έργο ενός σημαντικού συνθέτη που ενέπνευσε όλους τους περαιτέρω γίγαντες της τέχνης, από τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν, στον Μάλερ και Σοστακόβιτς, ακόμη και τον Χατζιδάκι. Η εντυπωσιακή καριέρα του Χάιντν, κερδίζοντάς του τον τίτλο « Ο Πατέρας της Συμφωνίας», η μοναδική φιλία του με τον Μότσαρτ και η συνεισφορά του στην εκκλησιαστική μουσική δεν είναι οι μόνοι λόγοι που αξίζει να τον μελετήσουμε. Ο συνθέτης και αρχιμουσικός είχε μια ιδιαίτερη νοοτροπία την οποία όλοι οι Έλληνες μπορούν να μιμηθούν για μια μακρά και καλή ζωή.

Η Σταματία Καραμπίνη με καταγωγή από τη Λάρισα, είναι σήμερα, μία από τις λίγες γυναίκες μαέστρους με διεθνή καριέρα. Παρ’ όλο που δεν κατάγεται από οικογένεια μουσικών, ξεκίνησε να μαθαίνει μουσικά όργανα από την ηλικία των 5 ετών. Στα 17, η Σταματία Καραμπίνη, ήταν η νεότερη μαέστρος που πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις σε δύο  μουσικά πανεπιστήμια: της Βιέννης και του Μονάχου, απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα στην διεύθυνση όπερας. Περαιτέρω σπουδές για μεταπτυχιακά πάνω στην συμφωνική μουσική του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα έκανε στην Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης, στην τάξη του διάσημου διδάκτωρα Jorma Panula.  Στα 23, έλαβε το τιμητικό βραβείο του οργανισμού Sergei Prokofiev όταν έδωσε συναυλίες με έργα του συνθέτη για την 300η επέτειο της ίδρυσης της Αγίας Πετρούπολης.

Κέρδισε τιμές και διάφορα βραβεία ως φιναλίστ στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς στη Δανία (Μalko), Αγγλία( Donatella Flick), Γαλλία( Besancon) και Ιταλία( Pedrotti), καθώς και στον δικό μας διαγωνισμό, Δημήτρης Μητρόπουλος, το 2006. Στα 26 έκανε το ντεμπούτο της με την εθνική ορχήστρα της Γαλλίας. Έχει αναλάβει οπερατικές παραγωγές του Βέρντι και Στράους στις κρατικές όπερες του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης. Συνεργάστηκε με σημαντικές ευρωπαϊκές ορχήστρες μεταξύ των οποίων οι συμφωνικές του Λονδίνου, Βαρκελώνης και Μονάχου, οι φιλαρμονικές ορχήστρες των Βρυξελών, BBC Λονδίνου, Αγίας Πετρούπολης κ.λ.π.

Το γαλλογερμανικό κανάλι ΑRTE γύρισε ντοκιμαντέρ για την κα. Καραμπίνη, όταν εκείνη δούλεψε με Γαλλικές ορχήστρες το 2012 (Young conductors of tomorrow).Οι ερμηνείες της κα. Καραμπίνη σε έργα του Βάγκνερ, Ρ. Στράους, Μπετόβεν και Σοστακόβιτς έχουν ηχογραφηθεί ζωντανά από το Γαλλικό και Αγγλικό ραδιοφωνικό σταθμό του BΒC, παραμένοντας στην λίστα των top ten για την επόμενη δεκαετία.

Το 2018, η μαέστρος δίδαξε σε μουσικά πανεπιστήμια στην Ουάσιγκτον και στην Ιντιάνα Αμερικής. Μέσα στην Πανδημία, η κα. Σταματία Καραμπίνη εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο στα Αγγλικά, ένα μυθιστόρημα για τα παρασκήνια του χώρου της μουσικής με τον συμβολικό τίτλο «Αριαδνη και Διόνυσος», το οποίο έλαβε άριστες κριτικές. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές δυο μετανάστες που γνωρίζονται στην Στοκχόλμη στα χρόνια της Ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η ιστορία τους ρίχνει φως στα σκοτεινά παρασκήνια της επιχείρησης της μουσικής. (Συστήνεται ιδιαίτερα για όσους μπορούν να διαβάσουν στα Αγγλικά και τους άρεσε η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Maestro»).

Το βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται μπορείτε να το βρείτε στο λίνκ που ακολουθεί

https://www.amazon.com/ARIADNE-DIONYSUS-modern-STAMATIA-KARAMPINI/dp/3982335000

PS

Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το βιβλίο της Σταματίας Καραμπίνη (προς το παρόν μόνο στα αγγλικά), «Ariadne & Dionysus: a modern tale» με 40% έκπτωση και υπογεγραμμένο από την ίδια, μπορεί να της γράψει στο messenger ως και 2 Νοεμβρίου. Θα το παραδώσει μετά την ομιλία αυτοπροσώπως, με αυτόγραφο.

 

https://www.amazon.com/ARIADNE-DIONYSUS-modern-STAMATIA-KARAMPINI/dp/3982335000

PS

Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το βιβλίο της Σταματίας Καραμπίνη (προς το παρόν μόνο στα αγγλικά), «Ariadne & Dionysus: a modern tale» με 40% έκπτωση και υπογεγραμμένο από την ίδια, μπορεί να της γράψει στο messenger ως και 2 Νοεμβρίου. Θα το παραδώσει μετά την ομιλία αυτοπροσώπως, με αυτόγραφο.