Πολλές αναφορές από την Σουηδική Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην σουηδική αστυνομία για απάτες με επιδόματα στέγασης.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό τύπο σήμερα, πέρυσι η Σουηδική Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Försäkringskassan), διεξήγαγε χιλιάδες έρευνες σχετικά με απάτες αναφορικά με το επίδομα στέγασης.

Συνολικά, σύμφωνα με τον σουηδικό τύπο, η υπηρεσία διεξήγαγε 3.901 έρευνες το 2023. Από αυτές, 917 οδήγησαν στην αστυνομία. Αντίστοιχα, το 2018 και 2022, ο αριθμός των αστυνομικών αναφορών ήταν 285 και 883.

Ένας τυπικός τρόπος εξαπάτησης για την απόκτηση επιδομάτων στέγασης είναι τα λεγόμενα εικονικά διαζύγια. Δηλαδή, πιο απλά, ένα ζευγάρι, κάνει εγγραφή σε διαφορετικές διευθύνσεις εικονικά, ενώ εξακολουθεί και ζει μαζί. Επίσης κάποιοι διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα στέγασης.

Για παράδειγμα ζευγάρι στο Malmö καταδικάστηκε για απάτη αναφορικά με το επίδομα στέγασης αφού έλαβε εσφαλμένα 66000 κορώνες. Φάνηκε από τις φορολογικές δηλώσεις πως η οικογένεια ξόδευε περισσότερα από ότι είχε δηλώσει όταν υπέβαλε αίτηση για το επίδομα στέγασης. Φυσικά ο Σουηδικός Οργανισμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων.

Και λίγα στατιστικά στοιχεία. Συνολικά ο Σουηδικός Οργανισμός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτησε πίσω λίγο πάνω από 51 εκατομμύρια SEK όσον αφορά εσφαλμένες πληρωμές που συνδέονται με το επίδομα στέγασης το 2023. Το προηγούμενο έτος, ο οργανισμός απαίτησε επιστροφή περίπου 64 εκατομμυρίων SEK.