News!!!News!!!….by Alex Swedish Elections (part 5)

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Centerpartiet ή Κόμμα του Κέντρου

Το Κόμμα του κέντρου, είναι ένα σουηδικό φιλελεύθερο κόμμα. Ιδρύθηκε το 1913 με το όνομα “αγροτικός σύνδεσμος”. Το 1922 συγχωνεύτηκε με την εθνική ένωση αγροτών. Το 1957 άλλαξε το όνομα του σε αυτό που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Αυτοπροσδιορίζεται ως πράσινο κοινωνικό φιλελεύθερο Κόμμα, επικεντρώνεται σε θέματα γεωργίας περιβάλλοντος και σε αγροτικά θέματα. Έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην πυρηνική ενέργεια ενώ έχει προτείνει την αποκέντρωση της κυβερνητικής εξουσίας.

Πρόεδρος του Κόμματος είναι η 39χρονη Δικηγόρος Αnnie Lööf.

Πάμε να δούμε περιληπτικά,  τις βασικές αρχές του κόμματος αναφορικά με τις επερχόμενες σουηδικές εκλογές.

Αναφορικά με την στεγαστική πολιτική το Κόμμα του κέντρου επισημαίνει πως όλοι χρειάζονται ένα σπίτι να μένουν, είναι όμως γεγονός πως στη Σουηδία υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατοικιών ενώ η σειρά αναμονής για την απόκτηση πρώτης κατοικίας είναι μεγάλη.

Πρέπει να χτιστούν νέα σπίτια με απλούστερους κανόνες και λιγότερη ταλαιπωρία αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης πρέπει να αναθεωρηθούν οι φόροι και οι αποσβέσεις, ώστε οι νέοι και τα άτομα με ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μην αποκλείονται από την αγορά κατοικίας. Τέλος το κόμμα του Κέντρου, θέλει να καθιερώσει την αποζημίωση ενοικίου σε νεόδμητες ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Αναφορικά με την δημοκρατία επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια η δημοκρατία στον κόσμο έχει αποδυναμωθεί. Από  τις 167 χώρες που βρίσκονται στην λίστα των θεωρητικά δημοκρατικών χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο το 13,8% θεωρούνται πως έχουν πλήρες δημοκρατικό πολίτευμα.

Τα αυταρχικά κράτη και ο δεξιός λαϊκισμός, διαβρώνουν την δημοκρατία ακόμη και στην Ευρώπη. Το κόμμα του κέντρου εργάζεται για την διατήρηση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας τόσο στη Σουηδία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θέλει να μπορεί ο πολίτης να αποφασίζει περισσότερο για την καθημερινότητα του όπου κι αν ζει. Θέλει επίσης να υπάρχει ένας ευέλικτος και ανεξάρτητος τύπος σε ολόκληρη τη χώρα. Θέλει οι νόμοι και οι κανονισμοί να ισχύουν εξίσου για όλους.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση, αναφέρει πως η βάση για να μπορέσει κάποιος, να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες ψηφιοποίησης είναι να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που παράγονται και να μοιράζετε τα διδάγματα που αντλεί.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα διάφορα συστήματα που πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να βασίζονται σε έναν ανοιχτό κώδικα, να υπάρχουν ανοικτά δεδομένα έτσι ώστε ο πολίτης να μην υποβάλλει τις ίδιες πληροφορίες πολλές φορές επειδή οι διάφορες αρχές δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου τομέα πρέπει να υπάρχει για την υπηρεσία των πολιτών και όχι για την παρακολούθηση των πολιτών.

Το Κόμμα του κέντρου θέλει από τη στιγμή που κάποιος πολίτης έχει δώσει πληροφορίες να μην πρέπει να το κάνει ξανά. Οι ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία του κοινού και πρέπει να βασίζονται σε ανοικτά δεδομένα ενώ θα πρέπει να προστατεύεται το απόρρητο των πολιτών.

Επίσης πρέπει να ενισχυθεί το έργο κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο της Σουηδίας.

Αναφορικά με την διάκριση, υπερασπίζεται το δικαίωμα του καθενός να είναι αυτός που είναι. Κανείς δεν θα πρέπει να έχει άνιση μεταχείριση ή περιορισμούς λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή αναπηρίας.

Το κόμμα του κέντρου θέλει να ενισχύσει το έργο κατά των διακρίσεων σε όλες τις αρχές.

Να επεκταθεί η απαγόρευση των διακρίσεων στο Σύνταγμα ώστε να καλύπτει επίσης την έκφραση φίλου την θρησκεία την ηλικία και την αναπηρία.

Οικονομία και φόροι

Η Σουηδία είναι μια χώρα που η επιτυχία της βασίζεται στο εμπόριο με ολόκληρο τον κόσμο, στην δημιουργικότητα και την σκληρή δουλειά. Η σουηδική οικονομία πηγαίνει καλά και η ευημερία των πολιτών αυξάνεται αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια ευκαιρία.

Το κόμμα του κέντρου θέλει να διευκολύνει τις προσλήψεις ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, να μειωθεί η γενική φορολογική επιβάρυνση ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι του πορτοφόλι τους.

Αναφορικά με την ενέργεια

Το κόμμα του κέντρου, θέλει να πετύχει την μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Σουηδία μέχρι το 2030. Στόχος του προγράμματος είναι ο προσανατολισμός των εργασιών για το κλίμα και η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα θέλει να μεταφερθεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη έτσι ώστε να καταργηθούν σταδιακά η ορυκτές πηγές.

Θέλει, να ξεκινήσουν γρήγορα νέες ενεργειακές συνομιλίες ώστε η Σουηδία να έχει μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική.

Αναφορικά με την Ευρώπη και την ΕΕ.

Η ΕΕ αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάπτυξης και της ευημερίας της Σουηδίας από τότε που η Σουηδία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης το 1995. Η Σουηδία, εργάζεται για να γίνει η ΕΕ ακόμη καλύτερη και για να επενδύονται πόροι στους τομείς που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά και γι’ αυτό το λόγο θέλει να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο σε διασυνοριακές προκλήσεις που αφορούν το κλίμα, το περιβάλλον, η ασφάλεια και η άμυνα. 

Αναφορικά με την οικογένεια

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη ανατροφή. Ως εκτούτου απαιτείται ένας σύγχρονος οικογενειακός νόμος που να λαμβάνει υπόψη το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά αλλά και το γεγονός της διαφορετικότητας των οικογενειών. Η οικογενειακή πολιτική πρέπει να δίνει στους ανθρώπους μεγάλη ελευθερία να ζήσουν τη ζωή που θέλουν. Το κόμμα του κέντρου θέλει η επαφή με τον γονέα να συνάδει με το ό,τι είναι για το παιδί. Τα παιδιά πρέπει να έχουν μία καλή σχέση με όσους ενήλικες είναι σημαντικοί για αυτά.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις και το επιχειρείν

Η Σουηδία και οι σουηδικές επιχειρήσεις κατέχουν μία ισχυρή θέση στην ψηφιοποιημένη οικονομία μια θέση που πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.Ταυτόχρονα υπάρχει ένας διαφαινόμενος κίνδυνος η γραφειοκρατία και η περίπλοκοι κανόνες να επιβραδύνουν τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης σε υπηρεσίες, νέες ιδέες και θέσεις εργασίας.

Το κόμμα του κέντρου θέλει να εισαγάγει μια νέα μορφή επιχειρήσεις τις λεγόμενες entry level εταιρείες με ποιο απλοποιημένους φορολογικούς κανόνες. Η σουηδική φορολογική υπηρεσία πρέπει να προσφέρει την ευκαιρία να πληρώνονται οι φόροι διαδικτυακά και να λαμβάνονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις οφειλές των εταιριών μέσω των συστημάτων ασφαλείας.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα του κόμματος του κέντρου αναφορικά με τις σουηδικές εκλογές του 2022.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα τους που ακολουθεί

www.centerpartiet.se

Φιλικά

Αλεξάνδρα