Συνέντευξη της Κλεονίκης Δεμίρη, με αφορμή την παρουσίαση του καινούργιου της τραγουδιού Nisyros (Νοσταλγώ τη Νίσυρο).

Nea2day.comΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η αλήθεια είναι πως την Κλεονίκη Δεμίρη την είχα ακούσει στο παρελθόν. Έτυχε να την παρακολουθήσω από κοντά τον Οκτώβρη του 2022 σε συναυλία της στην Στοκχόλμη για τα 50 χρόνια της Ομοσπονδίας.

Οι δρόμοι μας με έναν μαγικό τρόπο διασταυρώθηκαν και πάλι με αφορμή την παρουσίαση του καινούργιου της τραγουδιού Nisyros (Νοσταλγώ τη Νίσυρο), το οποίο έπειτα από ευγενική της παραχώρηση, παρουσιάσαμε πρώτοι στο εξωτερικό, με το περιοδικό μας Nea2Day.

Το τηλεφωνικό μας ραντεβού πραγματοποιήθηκε ένα Σάββατο απόγευμα, με την Κλεονίκη να βρίσκεται στην Αθήνα και εμένα στην Στοκχόλμη. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο σε μία εκ βαθέων συζήτηση με την ερμηνεύτρια, από αυτές τις σοβαρές αλλά και λίγο γυναικείες ταυτόχρονα…

Nea2Day: Κλεονίκη καλησπέρα, χαιρόμαστε που σε φιλοξενούμε στο περιοδικό μας. Nέο τραγούδι με τίτλο “Nisyros”- (Νοσταλγώ τη Νίσυρο) λοιπόν…Πες μας λίγο για αυτό και πως προέκυψε.

Κλεονίκη: Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Σ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022, όταν νόσησα με κορονοϊό για δεύτερη φορά. Έτσι κλεισμένη στο σπίτι και θέλοντας να ξεφύγω άρχισα να ταξιδεύω νοερά στο Αιγαίο και να σκέφτομαι το καλοκαίρι.

Στο μυαλό μου ήρθε αμέσως η εικόνα της Νισύρου. Το νησί που έχω στο μυαλό και την καρδιά μου από το 1999 που το πρωτοεπισκέφτηκα…το μέρος που με κάνει να νιώθω ξέγνοιαστα, χορεύοντας στα πανηγύρια του, χαλαρώνοντας στις παραλίες του, περιδιαβαίνοντας τα όμορφα χωριά του. Το μοναδικό ηφαίστειο, η ενέργεια του νησιού, η ιστορία του, οι ανθρώποι, η μουσική,οι παραδόσεις αυτού του τόπου σε κάνουν να θέλεις να πας και να ξαναπάς. Δεν είναι τυχαίο που στη συνέχεια για πολλά χρόνια έκανα εκεί συναυλίες αλλά και μοναδικές διακοπές. Έτσι χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσω είχα γράψει μία μελωδία και στίχους που εξέφραζε όλα όσα ένιωθα γι΄αυτό το τόπο.

Πρότεινα το τραγούδι αμέσως στον δήμο Νισύρου και στον δήμαρχο κ. Χριστοφή Κορωναίο τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη του και την υποστήριξη για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το γύρισμα του βιντεοκλίπ. Ο κ. Κορωναίος εξάλλου υποστηρίζει τις νέες ιδέες και βοηθάει τον τόπο με πολύ σημαντικό έργο.

Σημαντική βοήθεια επίσης μας παρείχε η Δήμητρα Καφεντζιδάκη, υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού, καθώς και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιάννης Τριανταφύλλου. Το βίντεο κλιπ λοιπόν γυρίστηκε στα πλαίσια της προβολής του νησιού για το 2023 από τον Δήμο Νισύρου και τώρα προβάλλεται παντού και στην τηλεόραση φυσικά για την προώθηση του νησιού.

Nea2Day: Μίλησε μας για απήχηση του τραγουδιού στον κόσμο μέχρι στιγμής.

Κλεονίκη: Τα μηνύματα που παίρνουμε από το κόσμο είναι πολύ θετικά και ενθουσιώδη! Άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ στη Νίσυρο, με ρωτούν και με ξαναρωτούν για το νησί. Αυτό που πιστεύω είναι ότι με αφορμή το τραγούδι το νησί φέτος θα αποκτήσει νέους φανατικούς οπαδούς…

Nea2Day: Το πιστεύουμε και εμείς αυτό Κλεονίκη. Θα αδράξω λοιπόν την ευκαιρία και θα ήθελα να προσπαθήσεις να μας βάλεις λίγο στην σκέψη ενός δημιουργού από την γέννηση της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της. Πως γίνεται αυτό το κλικ, πως παντρεύονται αυτά τα δύο, τι νιώθεις εκείνη την στιγμή…

Κλεονίκη: Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Η “Νίσυρος” είναι ένα τραγούδι βιωματικό. Περιγράφει το τι εγώ έχω νιώσει στο νησί και το πώς κάθε φορά που συνέβαινε κάτι σημαντικό στη ζωή μου που σηματοδοτούσε μία αλλαγή, τύχαινε εκείνο το διάστημα να βρίσκομαι στο νησί. Με έναν σχεδόν μεταφυσικό τρόπο όποτε βρισκόμουν εκεί έβρισκα μέσα μου την αλήθεια, το δρόμο για να συνεχίσω τη ζωή μου και να έρθω πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είμαι.

Αν μιλήσουμε τώρα για την ανάγκη που έχω να γράψω ένα τραγούδι, αυτό προκύπτει όταν μου συμβαίνει κάτι πολύ ξεχωριστό. Κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι ή ένα γεγονός που με έχει σημαδέψει θέλω να το κάνω τραγούδι. Δεν μου φτάνει πια να ανέβω στη σκηνή και να εκφραστώ μόνο τραγουδώντας.

Nea2Day: Είχα την χαρά να σε γνωρίσω από κοντά όταν ήρθες στην Στοκχόλμη την τελευταία φορά στην συναυλία που έδωσες εδώ. Είσαι γεμάτη ζωντάνια. Οι ερμηνείες σου ήταν πραγματικά μοναδικές και ξεσήκωσες το κοινό. Ας μιλήσουμε λίγο για την εντύπωση που σου έκανε η Στοκχόλμη. Σου άρεσε η πόλη?

Κλεονίκη: Ενθουσιάστηκα και από την πόλη και από τους ανθρώπους! Μου άρεσε πάρα πολύ και ειλικρινά δεν το περίμενα. Θεωρούσα ότι δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που του αρέσουν οι βόρειες χώρες. Αν δει κάποιος και τα videoclip μου μέχρι στιγμής θα καταλάβει το γιατί. Αλλά πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Για το κοινό της συναυλίας επίσης δεν έχω λόγια. Ευχαριστώ θερμά την Ομοσπονδία και τον πρόεδρο Μωυσή Νικολαΐδη για την υπέροχη φιλοξενία και για την πρόσκληση. Έχουμε ήδη συζητήσει και θα ξανάρθουμε μέσα στο 2023. Το περιμένουμε πως και πως!

Nea2Day: Οπότε κάποια στιγμή θα σε ξαναδούμε στην Σκανδιναβία, στην Στοκχόλμη, ίσως και την Νορβηγία, την Δανία, την Φιλανδία;

Κλεονίκη: Ναι, γίνεται μια προσπάθεια και για άλλες χώρες. Είναι κάτι που το θέλω πολύ. Θα ήμουν πραγματικά ευτυχής να ξανατραγουδήσω και να επικοινωνήσω με αυτό το κοινό και ειδικά με το κοινό της Σουηδίας.

Nea2Day: Εμείς, θα σε περιμένουμε με χαρά, γιατί πραγματικά, περάσαμε πολύ όμορφα στη συναυλία σου. Δε σου κρύβω ότι ακόμα και σήμερα συζητιέται η συναυλία σου στη Στοκχόλμη!

Κλεονίκη: Τα λόγια σου μου δίνουν μεγάλη χαρά!

Nea2Day: Να περάσω, στην επόμενη ερώτηση. Συναυλίες, νέα τραγούδια…είσαι πραγματικά ασταμάτητη. Ξεκουράζεσαι ποτέ; Βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου ?

Κλεονίκη: Ο χρόνος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όπως γνωρίζεις είμαι μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ με καθημερινές πρόβες εδώ και 22 χρόνια. Οπότε ο χρόνος που μένει για τις υπόλοιπες δραστηριότητες (συναυλίες, στούντιο, βίντεο κλιπ, προώθηση δουλειάς, συνεντεύξεις, οργάνωση και κλείσιμο συναυλιών, πρόβες) είναι εκ των πραγμάτων λίγος.

Προσπαθώ παρόλα αυτά να βρίσκω χρόνο να χαλαρώνω αλλά συχνά τα πράγματα γίνονται δύσκολα…

Nea2Day: Τι είναι αυτό που σε αποφορτίζει;

Κλεονίκη: Κάτι που με αποφορτίζει είναι μια ωραία παρέα φίλων…να πίνουμε κρασί και να συζητάμε….ή να βάζω τα αθλητικά μου και να κάνω το γύρο της Αθήνας και όπου με βγάλει.

Nea2Day: Αν δεν το είχε φέρει η ζωή να γίνεις τραγουδίστρια με τι πιστεύεις ότι θα μπορούσες να ασχοληθείς;

Κλεονίκη: Αν δεν ήμουν τραγουδίστρια θα ήθελα να είχα σπουδάσει κοινωνιολογία, ψυχολογία ή μάρκετινγκ. Ίσως να είχα ασχοληθεί λίγο και με την υποκριτική και το χορό…

Nea2Day: Το “Νίσυρος” με το που κυκλοφόρησε διαδόθηκε πολύ γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένου ότι σήμερα μέσω της τεχνολογίας μπορεί να ταξιδέψει οτιδήποτε από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, πιστεύεις, ότι οι αντζέντηδες είναι απαραίτητοι στη ζωή των καλλιτεχνών;

Κλεονίκη Ναι φυσικά και είναι απαραίτητοι. Ένας ατζέντης όταν γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο του κι έχει το ταλέντο να αναγνωρίσει τις δυνατότητες ενός καλλιτέχνη και πώς να τον κατευθύνει, τότε του αφήνει και χρόνο και χώρο να δημιουργήσει χωρίς να χάνει ενέργεια και να απομακρύνεται από τον στόχο του. Αλλά πολλές φορές στην Ελλάδα καλούμαστε εμείς οι ίδιοι να παίξουμε αυτό το ρόλο γιατί δύσκολα βρίσκεις ατζέντη που να σου ταιριάζει και να έχει γνώσεις. Γιατί το να είσαι καλός αντζέντης χρειάζεται να έχεις ταλέντο και πολύ πολύ μεράκι επίσης. Για μένα στην Αθήνα υπάρχουν ελάχιστοι. Δυστυχώς έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο και σε αυτό το κομμάτι.

Nea2Day: Τηλεόραση παρακολουθείς; Ποιά είναι η γνώμη σου, για τα τάλεντ σόου, σε αγγίζουν αυτά τα παιχνίδια;

Κλεονίκη: Όχι δεν με αγγίζουν καθόλου. Θεωρώ ότι είναι λάθος να προσπαθούν καλλιτέχνες με αυτό τον τρόπο να σταδιοδρομήσουν. Δεν είναι της αισθητικής μου αυτού του είδους η προβολή.

Nea2Day: Με ποιον ή με ποιους καλλιτέχνες δεν το έφερε η τύχη να συνεργαστείς μέχρι στιγμής και θα το ήθελες πολύ?

Κλεονίκη: Με πάρα πολλούς θα ήθελα να συνεργαστώ. Με την αγαπημένη μου Ελένη Καραίνδρου αρχικά. Είναι μια συνθέτης, την οποία θαυμάζω απεριόριστα. Θα ήθελα επίσης να συνεργαστώ με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και με τον Κωστή Μαραβέγια, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και πολλούς άλλους.

Nea2Day: Ποια είναι η γνώμη σου για την γρήγορη και εύκολη επιτυχία?

Κλεονίκη: Σίγουρα όταν έχεις ένα ταλέντο το οποίο μπορεί να σε πάει κάπου και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου δεν είναι ωραίο να κάνεις βιαστικές κινήσεις τραγουδώντας κομμάτια τα οποία δεν σε εκφράζουν και δεν αναδεικνύουν τις δυνατότητές σου. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Καλό είναι τα πράγματα να συμβαίνουν με αργό ρυθμό και να ψάχνουμε…

Nea2Day: Αν ερχόταν ξαφνικά στη ζωή σου, μια νεράιδα, με ένα μαγικό ραβδί, και είχες

την ευκαιρία να κάνεις μόνο μια ευχή για τον εαυτό σου ποια θα ήταν αυτή;

Κλεονίκη: Δεν θα ήταν μόνο μία. Θα ήθελα για παράδειγμα να ταξιδέψω πάρα πολύ τραγουδώντας και να φτάσω μέχρι την Νέα Ζηλανδία… Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ η κινηματογραφική μουσική. Θα ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να τραγουδάω για ταινίες. Έχει προκύψει δύο φορές μέχρι στιγμής. Επίσης θα ήθελα να κάνω τη δισκογραφία που ονειρεύομαι και να γίνουν εύκολα όσα έχω προγραμματίσει.

Nea2Day: Σου το εύχομαι από καρδιάς γιατί πραγματικά το αξίζεις.

Κλεονίκη: Ευχαριστώ πάρα πολύ Αλεξάνδρα!