Γεννημένος από πατέρα Έλληνα και μητέρα από το Πουέρτο Ρίκο, με τόπο καταγωγής την Κέρκυρα μετακόμισε στην Σουηδία, όπου με τους Zorbad, την μουσική μπάντα που ίδρυσε με τον Γιώργο Προκοπίου, ο Χάρης Ριβέρα, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της νυχτερινής Στοκχόλμης, και έδωσε έναν αέρα ανανέωσης στην βραδινή διασκέδαση.
Σεμνός, αλλά αληθινός με τεράστιες μουσικές σπουδές στο ενεργητικό του, μας μεταφέρει τις αλήθειές του, για την μουσική, το star system, την τράπ, τους νέους καλλιτέχνες, τον έρωτα και μας αποκαλύπτει το μυστικό ενός πετυχημένου μάγειρα.
Απολαύστε τον σε μια συνέντευξη διαφορετική, που επιτέλους μετά από πολύ καιρό συζήτησης καταφέραμε και την πραγματοποιήσαμε ένα ηλιόλουστο απόγευμα στο κέντρο της Στοκχόλμης.
Nea2Day Χάρη καλησπέρα βρισκόμαστε σε ένα καφέ στο κέντρο της Στοκχόλμης έχουμε πει πάρα πολύ καιρό να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη, τελικά τα καταφέραμε
Xάρης ναι τελικά τα καταφέραμε
Nea2Day Πες μου λίγα λόγια για σένα, έτσι για να σε γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα. Κάποιοι γνωρίζουν τους Zorband, κάποιοι άλλοι γνωρίζουν τον Χάρη Ριβιέρα σαν τραγουδιστή με αρκετές επιτυχίες θα έλεγα. Αλλά εμείς εδώ θέλουμε να δούμε και μια άλλη πλευρά σου. Καταρχήν εγώ θα ξεκινήσω από το εξής από το επίθετό σου, αν το λέω σωστά, το οποίο δεν θυμίζει καθόλου ελληνικό επίθετο.
Χάρης Ναι, έχεις δίκιο, γιατί το λες λάθος!!! (γέλια) Το λες Ριβιέρα και αυτό που έρχεται στο μυαλό κάποιου κατευθείαν είναι αυτομάτως η γαλλική Ριβιέρα αλλά δεν είναι Ριβιέρα είναι Ριβέρα.
Nea2Day Μάλιστα, σε ευχαριστώ για την διευκρίνηση/διόρθωση δεν το γνώριζα αυτό.
Χάρης Το επίθετό μου, λοιπόν,Ριβέρα,είναι ένα λατινικό επίθετο, ισπανικό επίθετο, θα έλεγα καλύτερα, στην Λατινική Αμερική, είναι ένα γνωστό συνηθισμένο επίθετο, και είναι το επίθετο της μητέρας μου. Εγώ γεννήθηκα στο Πουέρτο Ρίκο, όπως έχω πει κι άλλες φορές σε συνεντεύξεις μου, και είμαι μισός Έλληνας και μισός Πορτορικανός. Επέλεξα λοιπόν το επίθετο της μητέρας μου για τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες για να μπορεί να ξεχωρίζει.
Nea2Day Μάλιστα. Να σε ρωτήσω πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική ήταν κάτι που το ανακάλυψες από παιδί, ήταν κάτι που το ανακάλυψες στην πορεία, είχες κάποια ερεθίσματα από την οικογένεια από το σπίτι?
Χάρης Η αλήθεια είναι πως την έφεσή μου προς την μουσική δεν την ανακάλυψα εγώ, την ανακάλυψε ο πατέρας μου όταν ήμουν στην ηλικία περίπου των 14 χρόνων, ίσως και μικρότερος. Ο μπαμπάς μου είναι μουσικός, και εγώ σαν παιδί τον παρακολουθούσα να κάνει τις πρόβες του στο σπίτι. Στη συνέχεια πήγαινα και εγώ στο πιάνο και ό,τι άκουγα από τον πατέρα μου προσπαθούσα να το παίζω.
Κάπως έτσι συνειδητοποιήσαμε, και ειδικά εγώ, πως έχω ταλέντο στην μουσική, στην πορεία ο μπαμπάς μου με έμαθε κάποια τραγούδια, και στην ηλικία των 15 με 16 χρονών θυμάμαι, ξεκίνησα να δουλεύω μαζί του σε διάφορα ξενοδοχεία, που έπαιζε μουσική στην Κέρκυρα. Είμαι Κερκυραίος στην καταγωγή. Ξεκίνησα λοιπόν, με τζαζ μουσική, με τραγούδια του Frank Sinatra και με κάποια κλασσικά παλιά ελληνικά τραγούδια, αυτά που άρεσαν στους τουρίστες, τα τουριστικά τραγούδια, ας τα πούμε έτσι. Κάπως έτσι ξεκίνησε το δικό μου ταξίδι στην μουσική. Στην πορεία, βέβαια, ανακάλυψα και μόνος μου, άλλες πτυχές του εαυτού μου αναφορικά με το τραγούδι, την φωνή, την μουσική παιδεία. Συνειδητοποίησα λοιπόν πως είχα και καλή φωνή και πως μπορούσα και να τραγουδάω, όχι μόνο να παίζω μουσική. Η πρώτη μου δουλειά λοιπόν σαν τραγουδιστής, ήρθε στην ηλικία των 16 με 17 χρονών, στην Κέρκυρα, σε ένα μαγαζί που λεγόταν Εκάτη, από το οποίο είχε ξεκινήσει και ο Σάκης Ρουβάς.
Nea2Day Υπάρχει ακόμη το μαγαζί αυτό?
Χάρης Όχι έχει κλείσει, εδώ και κάποια χρόνια η αλήθεια είναι, αλλά ήταν για πάρα πολλά χρόνια το νούμερο ένα μαγαζί στην Κέρκυρα, και από κει και μετά στην πορεία συνέχισα να τραγουδάω σε διάφορους χώρους, έως ότου έφυγα για την Θεσσαλονίκη, για την Αθήνα. Συνεργάστηκα με μεγάλα γνωστά ονόματα, με μεγάλους τραγουδιστές εκείνης της εποχής οι οποίοι παραμένουν ακόμη και σήμερα μεγάλα ονόματα.
Nea2Day Όπως για παράδειγμα?
Χάρης Για παράδειγμα, το 1999 συνεργάστηκα με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, την Λίτσα Διαμάντη, το 2002 συνεργάστηκα με τον Γιάννη Πλούταρχο, το 2004 με τον Νίκο Βέρτη. Αλλά και αργότερα είχα την χαρά και την τύχη να συνεργαστώ και με άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.
Αυτές οι συνεργασίες για μένα ήταν ουσιαστικές γιατί αποκόμισα πολλά οφέλη ειδικά στο κομμάτι των γνωριμιών και των εμπειριών τα οποία ήταν σημαντικά στοιχεία για την δουλειά αυτή.
Στην Θεσσαλονίκη έμεινα πολλά χρόνια, και εργαζόμουν στο νυχτερινό μαγαζί Μούσες, το οποίο ήταν ανοιχτό επτά μέρες την εβδομάδα, και έτσι ήταν μέχρι και πριν λίγο καιρό. Έχω δηλαδή μια μεγάλη και πολύχρονη εμπειρία πάνω στη μουσική και το τραγούδι.
Nea2Day Και μετά από όλα αυτά η Σουηδία πως προέκυψε?
Χάρης Ναι η Σουηδία πως προέκυψε μετά από όλα αυτά….
Nea2Day Ε ναι!!! τα βόρεια προάστια που λέω εγώ, στις εκπομπές μου
Χάρης Η Σουηδία προέκυψε, όταν γνώρισα την κοπέλα μου, τότε κοπέλα μου, στην Ελλάδα η οποία είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στην Σουηδία. Ζούσαμε στην Ελλάδα κάποιο διάστημα πριν έρθουμε εδώ μαζί, αλλά όταν είδα ότι θα έρθουν δύσκολα χρόνια και θέλαμε να κάνουμε οικογένεια, συνειδητοποίησα ότι θα ήταν αδύνατο με την συγκεκριμένη δουλειά που έκανα εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας τραγουδιστής, στην Ελλάδα να μπορέσω να βασιστώ πάνω σε αυτό το επάγγελμα και να κάνω οικογένεια και παιδιά. Οπότε ήταν δική μου ιδέα να μετακομίσουμε στην Σουηδία και να κάνουμε μια καινούργια αρχή.
Στην πορεία στάθηκα και τυχερός και άτυχος, γιατί ξέρεις Αλεξάνδρα, η τύχη είναι κάτι την οποία την κυνηγάς πάντα, αν δεν τα παρατάς. Τα πρώτα χρόνια στη Σουηδία, ήταν αρκετά δύσκολα μπορώ να πω. Μετά από κάποια χρόνια είπα πως πρέπει να ασχοληθώ με αυτό που αγαπάω, δηλαδή την μουσική.
Εκείνη την περίοδο γνώρισα και τον Γιώργο Προκοπίου..
Nea2Day Το έτερο μέλος των Zorband?
Χάρης Το ήμισυ των Zorband, της μπάντας που έχουμε κάνει μαζί, και έχουμε μία πολύ όμορφη και υγιή συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, σαρώνοντας όλη τη Σουηδία, από πάνω μέχρι κάτω, κάθε Σαββατοκύριακο με επιτυχία.
Χωρίς αυτό να σημαίνει πως μας έχει χαριστεί κάτι, πίσω από αυτή την μπάντα, έχει γίνει πολύ δουλειά, έχει διατεθεί και διατίθεται πολύς χρόνος, για να μπορέσουμε να βρούμε και εμείς την ταυτότητα μας σαν διασκεδαστές, να γνωριστούμε με τον κόσμο, να μας μάθουν οι επιχειρηματίες και αυτό είναι κάτι που θέλει χρόνο και πολλή και σωστή δουλειά.
Nea2Day Εγώ θέλω σε αυτό το σημείο, να σου πω αληθινά ότι φέρατε πραγματικά τα πάνω κάτω στην νυχτερινή ζωή της Στοκχόλμης, ταιριάξατε με τον Γιώργο, μια που είστε γνώστες της μουσικής, ο καθένας στο δικό του τομέα, οπότε παντρεύτηκε όλο αυτό, και βγαίνει προς τα έξω κάτι τέλειο. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση προσωπικά, θα σου το πω και θα γελάσεις, ήταν πως όταν ερχόμουν να σας δω τις πρώτες φορές όταν ξεκινήσατε και άκουγα τα τραγούδια που λέγατε, καινούργια τραγούδια που τύχαινε να παίζω και εγώ στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές, γύρισα και είπα στην παρέα μου «ευτυχώς παιδιά ακούμε και λίγο καινούργιο ρεπερτόριο». Γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή, στα μαγαζιά που επέλεγαν να παίζουν ελληνική μουσική, παιζόταν, τα κλασσικά ελληνικά τραγούδια εποχής Καζαντζίδη για την ξενιτιά, τον πόνο του μετανάστη, τους χαμένους έρωτες κλπ κλπ. Και ξαφνικά μπαίνει κάτι καινούργιο που αναστατώνει.
Χάρης Είναι λογικό αυτό Αλεξάνδρα, και ο Γιώργος και εγώ ήρθαμε πριν 12 χρόνια στη Σουηδία από την Ελλάδα, αυτή τη δουλειά την κάναμε στην Ελλάδα επαγγελματικά όπως και την κάνουμε και τώρα βεβαίως αλλά αυτή ήταν η βασική δουλειά μας. Ερχόμενοι λοιπόν στη Σουηδία, συναντήσαμε επαγγελματίες μουσικούς που ζούσαν χρόνια εδώ. Όμως για αυτούς ήταν λογικό δηλαδή να μείνουν πίσω στα μουσικά δρώμενα, και να μην παρακολουθούν την εξέλιξη των τραγουδιών, το πως πλέον είχε εξελιχθεί η μουσική και με ποιο τρόπο. Ποια τραγούδια έχουν πέραση και ποια δεν έχουν, οπότε λογικό να έχουν μείνει στα παλιά του τότε. Στο πως διασκέδαζε ο κόσμος πριν 30 ή 40 χρόνια. Και αυτοί λοιπόν οι αξιόλογοι μουσικοί εδώ, με τα χρόνια βάρυναν και κουράστηκαν οπότε για να το πω έτσι απλά αυτό ευνόησε εμάς. Εμείς είμασταν λίγο πιο φρέσκοι που ήρθαμε από Ελλάδα, γνωρίζαμε το νέο ρεπερτόριο, οπότε μπορέσαμε να είμαστε διασκεδαστές, και διαφέραμε σε αυτόν τον τομέα.
Υπήρχαν βέβαια και οι στιγμές που μας έχει κατακρίνει ο κόσμος, για τον τρόπο που τραγουδάμε λέγοντας πως είναι play back, αλλά τους δικαιολογώ γιατί είναι κόσμος που δεν ξέρει ίσως από μουσική, δεν ζει στην Ελλάδα για να καταλάβει πως λειτουργούν πλέον τα πράγματα. Για παράδειγμα μεγάλοι τραγουδιστές έχουν πίσω τους 15 ή 20 άτομα ως μπάντα, και με ένα στικάκι έναν υπολογιστή πατάνε ένα κουμπί και επιλέγουν τους ήχους που θα ακουστούν. Εμείς λοιπόν είμαστε δύο άτομα και στην ουσία είναι σαν να ακούς 15 άτομα.
Εμείς λοιπόν έχουμε μόνο την βοήθεια των backing track, όπως λέγονται στην μουσική τα οποία είναι ορχηστρικά κομμάτια τα οποία τα φτιάχνουμε εμείς στο στούντιο, και τραγουδάμε πάνω σε αυτά έτσι ώστε να βγει όλη η διασκέδαση, η ομορφιά της μουσικής και των στίχων, η κίνηση και ο δυναμισμός του γκρουπ. Διαφορετικά με δύο μουσικά όργανα το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να κάναμε τους τροβαδούρους και να παίζαμε σε κουτουκάκια κιθάρα μπουζούκι ή πιανάκι. Όπου δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η διασκέδαση.
Και κάτι πολύ σημαντικό για εμάς είναι ότι επειδή σεβόμαστε και αγαπάμε τη μουσική είμαστε επαγγελματίες, αγαπάμε και τον κόσμο. Σεβόμαστε τον κόσμο που έρχεται να πληρώσει και να πιει το ποτό ή έρχεται και συνδυάζει φαγητό και διασκέδαση στα μέρη που παίζουμε εμείς θέλουμε να του δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία όπως μπορούμε έτσι ώστε όταν έρθει αυτός ο άνθρωπος να περάσει όμορφα.
Για εμάς ο κόσμος δεν είναι μόνο πελάτες είναι πάνω από όλα άνθρωποι που μας τιμάνε με την παρουσία τους. Για αυτό από την στιγμή που έρχεται προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να τον διασκεδάσουμε.
Είμαστε λοιπόν σαν μπάντα διασκεδαστές αυτός είναι η καλώς ή κακώς ο τίτλος που θα μπορούσε κάποιος να μας δώσει και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, σεβόμενοι τον κόσμο που έρχεται να μας ακούσει.
Nea2Day Εγώ πάντως επειδή σας ακολουθώ, όταν μπορώ, και σας ακούω από την πρώτη φορά, έχοντας και εγώ μια ιστορία με τη μουσική κάνοντας ραδιόφωνο, μου αρέσει η μουσική η αλήθεια είναι όλα τα είδη της μουσικής, από την πρώτη φορά λοιπόν που σας άκουσα έτσι μου κάνατε τρομερή εντύπωση. Αυτό που θα θέλω να πω είναι το ότι πραγματικά δεν είστε playback έχετε καταπληκτικές φωνές και οι δύο, είστε γνώστες της μουσικής αυτό φαίνεται εξάλλου και είναι πραγματικά πολύ ωραία η προσπάθεια αυτή. Και δράττομαι της ευκαιρίας, μέσα από αυτή την συνέντευξη να παρακαλέσω να μην «βομβαρδίζουμε» οι Έλληνες προσπάθειες που γίνονται, να έρθουμε να τις αγκαλιάσουμε για να γίνουν ακόμη καλύτερες. Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο το έλεγα πάντα και θα συνεχίσω να το λέω και θα συνεχίσω επίσης να το προασπίζω. Ενότητα. Πάμε σε μια άλλη ερώτηση τώρα είμαι λίγο περίεργη σήμερα
Χάρης Για πες μου
Nea2Day Οι Zorband πως γεννήθηκαν πως βγήκε το όνομα αυτό?
Χάρης Ήταν ιδέα του Γιώργου το όνομα της μπάντας. Ξεκινήσαμε να παίζουμε στην περιοχή Södertälje, εδώ στην Σουηδία σε ένα μαγαζί που λεγόταν Ζορμπάς, ήμασταν από τα πρώτα γκρουπ στη Σουηδία που δουλεύαμε σε αυτό το μαγαζί. Εργαζόμασταν περίπου δυόμιση χρόνια, και μια μέρα μου λέει ο Γιώργος Zor-band. Κάπως έτσι γεννήθηκε το όνομά μας. Το μαγαζί βέβαια έκλεισε αλλά εμάς μας έμεινε το όνομα. Η ιδέα όμως ήταν του Γιώργου.
Nea2Day Να ρωτήσω κάτι άλλο Χάρη, θα το πάω λίγο έτσι στο πιο προσωπικό και ξαναγυρνάω πάλι πίσω μετά στα υπόλοιπα, είσαι μπαμπάς κάποια από τα παιδιά σου έχει το ταλέντο το δικό σου ασχολείται με τη μουσική ή το μήλο δεν έπεσε κάτω από την μηλιά?
Χάρης Ναι, δεν το ξέρω αυτό ακόμα Αλεξάνδρα, θα σου πω ο πρώτος μου γιος είναι 24 χρονών, αυτή τη στιγμή ζει στην Ελλάδα δεν νομίζω να έχει πάρει το μουσικό ταλέντο, θα είχε ήδη φανεί, αυτά είναι πράγματα τα οποία φαίνονται, ούτε τη φωνή έχει πάρει όμως έχει πάρει κάποιες άλλες καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Πράγματα τα οποία έχουν και δεν έχουν να κάνουν με τον καλλιτεχνικό χώρο με την ευαισθησία του καλλιτέχνη αυτά τα έχει αποκομίσει και τα βλέπω σε πολλές καταστάσεις στην ζωή του, έχει την ευαισθησία του καλλιτέχνη αλλά δεν έχει το καλλιτεχνικό ταλέντο.
Τα άλλα μου δύο παιδιά που ζουν εδώ 12 και 11 χρονών, πριν αρχίσουν να παίζουν αυτά τα καταστροφικά παιχνίδια, στα κομπιούτερ και γίνουν ένα με το σύστημα, διέκρινα σε αυτά, κάποιο ταλέντο στην μουσική και στο τραγούδι ειδικά η κόρη μου η μικρή, και ο γιός μου. Έπαιζα για παράδειγμα πιάνο και μάθαιναν αμέσως να παίζουν, ήταν αποδέκτες αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν έχουν ταλέντο ή όχι αλλά υπάρχει και υπήρχε το μουσικό στοιχείο. Αυτό είναι σίγουρο. Τώρα με το που μεγαλώσουν λίγο, γιατί είναι σε μια ηλικία ευαίσθητη, που τα ενδιαφέρει το παιχνίδι, και εγώ άλλωστε άρχισα λίγο μεγαλύτερος, θα δούμε εάν υπάρχει η πιθανότητα αυτή του ταλέντου. Ξέρεις Αλεξάνδρα, είμαι αυστηρός, άλλο λοιπόν να σου αρέσει η μουσική και άλλο ασχολούμαι με την μουσική, γιατί έχω ταλέντο πάνω στη μουσική. Για να δώσω άλλο ένα παράδειγμα, άλλο παίρνω πίνακες και ζωγραφίζω ότι να είναι, επειδή μου αρέσει και αφοσιώνομαι και όλη την ημέρα ζωγραφίζω κι άλλο ότι έχω ταλέντο να γίνω ζωγράφος και ασχολούμαι κιόλας με αυτό.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα που τα μπερδεύουμε. Κάποιος νομίζει ότι θέλει να γίνει τραγουδιστής η τραγουδίστρια ή κάποιος θέλει να γίνει μουσικός γιατί του αρέσει η μουσική και καλά κάνει και του αρέσει η μουσική αλλά ρώτα και την μουσική αν της αρέσεις.
Nea2Day Χάρη η μουσική είναι επιστήμη?
Χάρης Βέβαια, ναι ναι….!!! η μουσική είναι επιστήμη. Την σπουδάζεις πολλά χρόνια. Εγώ αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, σπουδάζω σε τρία διαφορετικά πανεπιστήμια στη Σουηδία, θα μπω σε ένα ακόμη αναφορικά με την παιδαγωγική και σε ενάμιση χρόνο τελειώνω καθηγητής μουσικής. Είναι επιστήμη η μουσική, δεν είναι κάνω ένα σεμινάριο τρεις μήνες και βγήκα και είμαι μουσικός, θέλει σπουδές πολλά χρόνια. Ένας πιανίστας για παράδειγμα, θέλει 12 χρόνια μίνιμουμ σπουδών, ένας γιατρός θέλει 4 με 6 χρόνια περίπου.
Nea2Day Μου δίνεις τώρα ωραία πάσα για να περάσω στην επόμενη ερώτηση, αυτά είναι τα δεδομένα του σήμερα, παλιά λοιπόν που δεν υπήρχαν αυτές οι ευκαιρίες δεν υπήρχαν οι σπουδές πάνω στην μουσική, πως δημιουργήθηκαν τα μεγάλα λαϊκά ονόματα, τα οποία δυστυχώς μας έχουν αφήσει ένας αφήνοντας την Ελλάδα μουσικά πιο φτωχή, τότε δεν ήταν η φωνή το ταλέντο?
Χάρης Ναι φυσικά, φυσικά, εμείς γνωρίζουμε αυτούς που γνωρίζουμε. Ξέρεις πόσοι τόσοι κι άλλοι τόσοι υπήρξαν με τεράστιο ταλέντο που δεν έγιναν ποτέ ονόματα?
Nea2Day Έμειναν απέξω δηλαδή. Φταίει το σύστημα για αυτό?
Χάρης Κοίτα να δεις αναφορικά με το σύστημα, ε! τώρα πάμε σε μια μεγάλη κουβέντα το θέμα του συστήματος είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Εγώ πιστεύω πως όλα ξεκινάνε από τον εαυτό μας, κατά πόσο σεβόμαστε τον εαυτό μας, τι στόχους έχουμε εμείς, και αν πραγματικά αξίζουμε. Για το σύστημα λοιπόν, εάν κοιτάξεις το μουσικό σύστημα το τι γίνεται αυτή τη στιγμή μουσικά στην Ελλάδα, τι είδους μουσική ακούγεται…
Nea2Day Εννοείς την τραπ, τώρα που το λες δεν έχετε ακουμπήσει καθόλου ακούσματα της τράπ οι Zorband..
Χάρης Ναι, για μένα η τράπ δεν είναι είδος μουσικής Αλεξάνδρα,
Nea2Day Oκ και τότε γιατί έχει τόση επιτυχία?
Χάρης Για να επιστρέψω και στην προηγούμενη ερώτηση για το σύστημα, όταν ένα τέτοιο είδος δεν μπορείς να το πεις μουσικής γιατί δεν έχει μουσικότητα αυτό το πράγμα, δεν μπορείς να το προσδιορίσεις και ως ένα είδος ρυθμού, η τράπ είναι επαναλαμβανόμενοι στίχοι, που μιλάνε σε μία γλώσσα που εγώ προσωπικά δεν την καταλαβαίνω, είναι πολύ καινούργια γλώσσα για μένα δεν είναι ελληνικά, έτσι δεν σέβεσαι την ελληνική γλώσσα δηλαδή δεν υπάρχει από πίσω ήθος δεν υπάρχει τίποτα από πίσω από όλο αυτό το πράγμα και βλέπεις παρόλα αυτά ότι έχει τέτοια τεράστια απήχηση στον κόσμο. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οπότε ξεκινάμε από το γεγονός, ότι από τη στιγμή που ο κόσμος ακούει αυτό το πράγμα το οποίο δεν είναι μουσική γιατί δεν έχει να κάνει με νότες έχει να κάνει με απροσδιόριστους στίχους, τότε το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ίσως ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τη μουσική, ίσως να έχει ανάγκη να τον αφυπνίσεις από κάποια πράγματα ή να του επαναλάβεις/θυμίζεις κάποιες καθημερινές δραστηριότητες για κάποια πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και έχουμε μπερδέψει αυτό το πράγμα με τη μουσική. Δεν είναι μουσική αυτό το πράγμα!!!!
Το σύστημα, λοιπόν πάντα ήταν, είναι και θα είναι για κάποιους άδικο και για κάποιους πολύ ευνοϊκό. Δεν έχει να κάνει λοιπόν με τον εαυτό σου, εάν εσύ θεωρείς λοιπόν τον εαυτό σου καλλιτέχνη και κάνεις τη δουλειά αυτή σαν καλλιτέχνης. Δημιουργείς, γράφεις τραγούδια ή σαν τραγουδιστής ερμηνεύεις τραγούδια χωρίς να σε ενδιαφέρει αν θα γίνεις αναγνωρίσιμος ή όχι.
Το να είσαι αναγνωρίσιμος λοιπόν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να είσαι καλλιτέχνης. Το να έχεις επιτυχία δεν σημαίνει ότι έχεις κόσμο από πίσω σου, γιατί δες ο κόσμος τι ακούει!!! Εγώ, θα μου πεις δεν θέλω να είμαι λίγο πιο αναγνωρίσιμος από ότι είμαι? φυσικά και θα ήθελα, αλλά δεν θα ήθελα πραγματικά και δεν με ενδιαφέρει να είμαι αναγνωρίσιμος σε αυτόν τον κόσμο που ακούει αυτού του είδους μουσικής, ποιος ο λόγος ας πούμε, δεν θα καταλάβουν ποτέ εκείνοι, εγώ τι κάνω σαν καλλιτέχνης, αν έχω φωνή ή αν δεν έχω φωνή. Από την στιγμή λοιπόν που το κοινό έχει αποδεχτεί άλλα πράγματα μου είναι περιττό αυτό το πράγμα. Ζούμε σε μία κοινωνία η οποία παίρνει ό,τι της «πασάρεις» και για μένα, δυστυχώς οφείλω να το πω, δεν υπάρχει μουσική παιδεία στην Ελλάδα και λυπάμαι γι’ αυτό το πράγμα δεν υπάρχει.
Nea2Day ούτε μέσω των μουσικών σχολείων που δημιουργήθηκαν?
Χάρης Μιλάω για μουσική παιδεία, μιλάω για παιδεία που να ξεκινά από το νηπιαγωγείο, για να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία της μουσικής, να μαθαίνουν από πού ξεκινήσαμε, να μαθαίνουν τι σημαίνει μουσικό όργανο, τι είναι οι μελωδίες, να αρχίζουν να μαθαίνουν τα παιδιά πως μουσική δεν είναι το να ραπάρεις, αυτό δεν είναι μουσική, είναι μια μόδα. Η νεολαία, οι νέοι άνθρωποι, δεν γνωρίζουν πολλά βασικά πράγματα για την μουσική και στοιχεία της ελληνικής μουσικής. Και με την σειρά τους δεν μπορούν να μεταφέρουν τίποτε στα δικά τους παιδιά αφού δεν γνωρίζουν. Το σχολείο δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, γενικά η εκπαίδευση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά αναφέρομαι τώρα συγκεκριμένα για την μουσική, και έτσι ο νέος Έλληνας μεγαλώνει σε μια Ελλάδα η οποία δεν του διδάσκει τι σημαίνει μουσική έτσι ώστε με την σειρά του να μάθει να σέβεται την μουσική. Εγώ, σαν Χάρης Ριβέρα, την σεβάστηκα την μουσική και είχα την τύχη να πάρω και σωστή παιδεία από την οικογένειά μου, από τους γονείς μου.
Nea2Day Εσύ λοιπόν, την τίμησες την μουσική, νιώθεις πάρα πολύ καλά με αυτό, εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο, που έχει να κάνει με την τραπ, ποια είναι η γνώμη σου γιατί την ακούν πολλά πιτσιρίκια 12 και 13 χρονών. Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν την είχα ανακαλύψει, ούτε καν έπαιζα τέτοια ακούσματα στις ραδιοφωνικές μου εκπομπές και πηγαίνοντας ένα απόγευμα στα ανίψια μου, μιλώντας μαζί τους, μεταξύ αστείων, που είναι λίγο μεγαλύτερα από τις ηλικίες αυτές, μου κατέβασαν τραγούδια ως παράδειγμα, τα οποία είναι στη μόδα και ακουγόταν, και έτσι κάπως ένα δύο τα έβαλα και εγώ στην εκπομπή μου. Κάπως έτσι είχα την πρώτη επαφή μου με την τράπ. Θεωρείς λοιπόν, ότι αυτός ο ρυθμός όπως είπαμε, χαλάει όλα τα υπόλοιπα στην μουσική σκηνή και να το κλείσουμε κάπως έτσι.
Χάρης Δεν χαλάει απλά είναι κρίμα που ο κόσμος θεωρεί την τραπ ότι είναι μουσική. Δεν είναι μουσική είναι μία μόδα ακουστική και οπτική. Είναι στίχοι, λόγια, νοήματα πράγματα τα οποία ενδεχομένως έχει ανάγκη να ακούσει ο κόσμος. Δεν ξέρω, Αλεξάνδρα, πάντως μουσική δεν το λες αυτό το πράγμα. Δηλαδή αν απευθυνθείς σε έναν μουσικό σε ολόκληρο τον κόσμο και τον ρωτήσεις τι είναι η τραπ θα σου πει ότι δεν είναι μουσική.
Υπάρχουν κάποιοι επαναλαμβανόμενοι ήχοι, επαναλαμβανόμενοι ρυθμοί, που είναι το ίδιο πράγμα, και επαναλαμβανόμενοι στίχοι που μιλάνε για κάποιο θέμα. Δεν ξέρω ενδεχομένως να έχει και ο κόσμος ανάγκη να το ακούει αυτό το πράγμα και με τον τρόπο αυτό κάπως ακούγεται. Μόδα είναι θα περάσει πιστεύω εγώ και το εύχομαι.
Nea2Day Χάρη είσαι ένας άνθρωπος που κάνει αυτοκριτική στον εαυτό σου αυτό είναι κάτι που σε τιμά απίστευτα θεωρείς ότι τα κυκλώματα που υπάρχουν σου έβαλαν τρικλοποδιές στην ανέλιξή σου στον χώρο αυτό?
Χάρης Όχι δεν υπάρχουν κυκλώματα, υπάρχουν συγκυρίες θα μπορούσα να πω, συγκυρίες και κατά πόσον εσύ θες να κάνεις κάποιες γνωριμίες. Από την στιγμή που αξίζεις σαν καλλιτέχνης και έχεις να δώσεις πράγματα κατά πόσον μπορείς να σταθείς στο ύψος ή το βάθος των περιστάσεων.
Δεν ξέρω είναι σχετικό αυτό το κατά πόσο μπορείς να μείνεις εκεί και τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις, γιατί πολύ απλά δεν είναι μόνο ότι θυσιάζουμε και το χρόνο μας αλλά θυσιάζουμε και το ήθος μας καμιά φορά. Θυσιάζουμε πολλά πράγματα, δεν έχει μόνο να κάνει με το να θυσιάσεις το σώμα σου ή το κορμί, αυτό πλέον δεν το θυσιάζεις πίστεψέ με δεν είναι πλέον ταμπού, όπως παλιά, είναι όλα ελεύθερα.
Αλλά θυσιάζεις τις απόψεις σου, τον εαυτό σου τις ιδέες σου, για να μπορείς να βρίσκεσαι σ’ αυτά τα κυκλώματα που υπάρχουν τόσα χρόνια, δεν είναι κάτι μυστικό δεν είναι κάτι σκοτεινό τα κυκλώματα. Είναι απλά γνωριμίες που ευνοούν να πας ένα βήμα παραπάνω ή παρακάτω ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Για να καταλήξω λοιπόν ο στόχος είναι η αναγνωρισιμότητα.
Κάποιοι καλλιτέχνες έχουν πολύ μεγάλο ταλέντο, σε πληροφορώ Αλεξάνδρα, αλλά δεν έχουν την όρεξη να θυσιάσουν το χρόνο τους για την αναγνωρισιμότητα. Οπότε κυκλώματα τέτοιου τύπου όπως τα φαντάζεται ο κόσμος, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν, έχει να κάνει με το τι άνθρωπος είσαι εσύ και το τι θέλεις να πετύχεις τα πάντα γίνονται αν έχεις το χρόνο και την θέληση και αν πραγματικά αξίζεις για να είσαι σ’ αυτό το επίπεδο που θέλεις να είσαι είτε είναι πολύ ψηλά είτε είναι πολύ χαμηλά.
Nea2Day Οι manager είναι απαραίτητοι σε ένα καλλιτέχνη σήμερα?
Χάρης Εξαρτάται σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι καλλιτέχνες. Τι δισκογραφικές δουλειές έχουν κάνει ή αν είναι στα πρώτα ξεκινήματα τους. Η ηλικία παίζει ρόλο επίσης. Αν ένας είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης δεν χρειάζεται μάνατζερ, όπως και πλέον δεν χρειάζεται δισκογραφική εταιρεία, όπως έχεις καταλάβει ένας μεγάλος και φτασμένος καλλιτέχνης έχει όλες τις γνώσεις και τις γνωριμίες για να μπορέσει να προωθήσει τη δουλειά και τον εαυτό του σωστά. Ένας νέος καλλιτέχνης χρειάζεται έναν άνθρωπο ο οποίος θα τον καθοδηγεί και όχι να του χαϊδεύει τα αυτιά, να του λέει αλήθειες να τον ξυπνάει να τον αφυπνίζει έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει και να κάνει ένα βήμα παραπάνω που δεν θα μπορούσε να το κάνει λόγω απειρίας.
Nea2Day Θα ήσουν θετικός ή αρνητικός ένα από τα παιδιά σου να ασχοληθεί με τη μουσική και να κάνει καριέρα στην μουσική, και όχι απαραίτητα, εδώ στη Σουηδία, για παράδειγμα αν σου λέγανε ότι ένα παιδί σου έχει ταλέντο και έρχεται και σου λέει εγώ μπαμπά θέλω να φύγω και να πάω να κάνω καριέρα στην Ελλάδα, θα το ξεκινούσες το παιδί σου από ένα από αυτά τα τηλεπαιχνίδια παράδειγμα ή θεωρείς ότι είναι λάθος η συμμετοχή σε αυτά?
Χάρης Όχι δεν θεωρώ ότι είναι λάθος, στην εποχή μας Αλεξάνδρα, είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να πάρεις αναγνώριση, κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να το πούμε έτσι, αρκεί να το υποστήριζε αυτό, εάν έβλεπα για παράδειγμα το παιδί μου να έχει ταλέντο είτε χορός είτε μουσική είτε φωνή οποιοδήποτε ταλέντο και από κει και πέρα ο τρόπος προβολής αν ήταν μέσω ενός παιχνιδιού τηλεπαιχνίδι ή Talent Show, σε όλα αυτά φυσικά είμαι υπέρ.
Δεν θα ήθελα να γελοιοποιηθεί, γιατί βλέπω πολλά νέα παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν τι κάνουν και γελοιοποιούνται μέσα από την κάμερα. Και στη συνέχεια το τηλεοπτικό σύστημα όλο αυτό το εκμεταλλεύεται για την τηλεθέαση. Αυτό δεν θα το στήριζα βεβαίως και θα ήμουνα σκληρός πάνω σε αυτό, οπότε όλα ξεκινάνε με το ταλέντο που έχει ο κάθε άνθρωπος πάνω στο αντικείμενο που θέλει να προωθήσει.
Nea2Day Χάρη, σου είχε γίνει και μια πρόταση για συμμετοχή στην επιλογή του τραγουδιού για την Eurovision, θες να μας πεις δυο λόγια γι’ αυτό?
Χάρης Ναι, από το 2002 έχω ξεκινήσει να συνεργάζομαι στην Ελλάδα με μεγάλες εταιρίες, δισκογραφικές εταιρείες. Τα πήγα πάρα πολύ καλά, τα τραγούδια μου έπαιζαν σε όλα τα ραδιόφωνα στην Ελλάδα στην Κύπρο και όχι μόνο, έχω κάνει απονομή χρυσού δίσκου στην Κύπρο και μεγάλες συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες. Όπως είπα και προηγουμένως την δισκογραφία δεν την έχω παρατήσει, είχα κάνει μια μικρή παύση όταν ήρθα εδώ στη Σουηδία, μέχρι να ξαναβρώ λίγο τον εαυτό μου, κάθε έξι μήνες βγάζω και ένα καινούργιο τραγούδι, αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με την εταιρεία Real Music Greece, έχουμε μία πολύ όμορφη συνεργασία η οποία μου δίνει τη δυνατότητα να βγαίνουν τα τραγούδια μου επίσημα και με διάφορες συνεντεύξεις, να κυκλοφορούν μέσω ιντερνέτ στον παγκόσμιο ιστό, σε όλα τα επίσημα site που αφορούν την μουσική και όχι μόνο.
Από κει και έπειτα συνεχίζω κάθε έξι μήνες να βγάζω ένα καινούργιο τραγούδι, οπότε πέρυσι μου έγινε μια πρόταση από την εταιρεία μου να στείλουμε ένα τραγούδι που έχω φτιάξει για την Eurovision και έτσι έλαβα συμμετοχή στην Eurovision του 2022, 2023. Θα κυκλοφορήσει αυτό το τραγούδι σε λίγες μέρες, αλλά για την Eurovision, επιλέχτηκε άλλο άτομο για τους προφανείς λόγους.
Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε, να βγάζουμε ωραία τραγούδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν εμένα, αντιπροσωπεύουν τον έρωτα, αντιπροσωπεύουν γενικά όμορφα πράγματα και θετικά πράγματα στη ζωή. Αυτός είμαι εγώ, η μουσική μου είναι η ποπ και δεν είμαι λαϊκός τραγουδιστής. Στα live στις εμφανίσεις μας, τραγουδώ και λαϊκά κυρίως αυτό είναι για να διασκεδάσω τον κόσμο, η ταυτότητά μου είναι περισσότερο πόπ πιο μοντέρνα. Τα ελαφριά τα πιο έντεχνα, ας το πούμε έτσι, στα ελληνικά.
Nea2Day Θέλεις να μου πεις, πηγαίνοντας σιγά σιγά, να κλείσουμε αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη ποιο είναι το αρνητικό και ποιο είναι το θετικό στοιχείο του Χάρη στο χαρακτήρα του?
Χάρης Ναι ένα αρνητικό στοιχείο, είναι ότι δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κάνω καινούργιες φιλίες και να δεθώ με καινούργια άτομα. Έτσι στην ζωή μου, έχω άτομα που γνωρίζω χρόνια.
Nea2Day Είναι και καλό αυτό ξέρεις!!!
Χάρης Δεν ανοίγομαι εύκολα, Αλεξάνδρα, κι αυτό βγαίνει ίσως να βγαίνει προς τα έξω ότι είμαι ένα άτομο που σνομπάρει ή που κρατάει αποστάσεις και δεν θέλει να ανοιχτεί. Καταλαβαίνω πάρα πολύ κόσμο που νομίζει πως ίσως να είμαι ψηλομύτης και λοιπά μπορώ να τους καταλάβω αλλά δεν είναι ακριβώς αυτός ο λόγος είναι γιατί έχω δει και έχω ζήσει τόσα πολλά πράγματα στην ζωή μου, και αυτός είναι ένας λόγος που δεν ανοίγομαι πολύ εύκολα με καινούργια άτομα. Έχω πολύ μεγάλη εμπειρία πάνω σ’ αυτό. Το θετικό στοιχείο του χαρακτήρα μου, είναι ότι μαγειρεύω πολύ ωραία κάνω πολύ ωραία φαγητά….
Nea2Day Αλήθεια!!! Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου λοιπόν?
Χάρης Α!!!! πολλά πράγματα!!!!
Nea2Day Έχεις παντρέψει την κουζίνα της μαμάς σου, με την κουζίνα του μπαμπά σου και την κουζίνα την Κερκυραϊκή?
Χάρης Ναι, θα σου πω Αλεξάνδρα, τώρα τι γίνεται με εμένα. Εμένα λοιπόν μου αρέσει το φαγητό πολύ, αλλά και για αυτό χρειάζεται να έχεις γνώσεις, βλέπεις τα πάντα είναι γνώσεις, και ο έρωτας είναι γνώσεις, δεν είναι κάτι που εντάξει, γίνεται, τελειώνει, πρέπει να έχεις γνώσεις για να μπορείς να κρατήσεις έναν έρωτα έτσι δεν είναι …. τι γελάς; Για παράδειγμα βασική γνώση είναι να ξέρεις να σέβεσαι τον άνθρωπο που είσαι ερωτευμένος να ξέρεις να μην είσαι κτητικός να ζηλεύεις για παράδειγμα
Nea2Day είσαι υπέρ της ζήλιας;
Χάρης Η ζήλια είναι δύο ειδών έχουμε την αρρωστημένη ζήλια την αρνητική ή άσχημη ζήλεια, την κτητική ζήλεια δηλαδή, ζηλεύω γιατί έχω ανασφάλειες με τον εαυτό μου. Και έχουμε και την ζήλεια που κρατά το ζευγάρι, να ζηλεύω επειδή είσαι όμορφη και ντύθηκες ωραία. Η ζήλεια ξέρεις κρατά και τον έρωτα. Λοιπόν υπάρχουν κανόνες και στον έρωτα όχι μόνο στο φαγητό και στη μουσική και είναι καλό να μαθαίνουμε και να ενημερωνόμαστε πως θέλουμε να φερθούμε, αν θέλουμε να πετύχουμε και στα δύο πράγματα.
Nea2Day Ενδιαφέρουσες απόψεις να επιστρέψουμε όμως στην μαγειρική
Χάρης Ναι λοιπόν και αυτός ο έρωτας με την μαγειρική είναι ένας πολύ μεγάλος, και θα σας πω το μυστικό μου, που με ξεχωρίζει ως επιτυχημένο μάγειρα. Ανοίγω το κινητό μου γκουγκλάρω τον Άκη Πετρετζίκη και, όποια μα όποια συνταγή θέλω, την βρίσκω γιατί την κάνει φανταστικά. Και επειδή μου αρέσει και κάνω ακριβώς αυτό που λέει εκείνος βγαίνει το φαγητό απίστευτο.
Nea2Day (γέλια) Οπότε συμβουλή;
Χάρης Οπότε ουσιαστικά μαγειρεύω καλά αλλά έχω βοήθεια, και από τον Άκη οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν ξέρω να μαγειρεύω, υπάρχει δεν θέλω να μαγειρεύω.
Nea2Day Ένας μύθος του καλού μάγειρα μόλις κατερρίφθη….
Χάρης Σαν τελευταίο θα ήθελα να πω στον κόσμο που θα διαβάσει την συνέντευξη, να σταματήσει να ακούει ό,τι προσπαθούν να του πασάρουν και να αρχίσει να έχει προσωπική κρίση να ακούει μουσικά ακούσματα που εκείνον ή εκείνη τον/την ενδιαφέρουν. Να σταματήσουμε να επηρεαζόμαστε, από αυτό που είπες κι εσύ προηγουμένως Αλεξάνδρα, από το σύστημα, να έχουμε προσωπική άποψη και γνώση. Για παράδειγμα πηγαίνω να δω τους Zorband, γιατί πηγαίνω να τους δω, γιατί έχουν κόσμο? ή πηγαίνω γιατί μου αρέσουν οι φωνές τους, να σταματήσουμε να ακολουθούμε ένα σύστημα και να γινόμαστε περισσότερο εκλεκτικοί.
Nea2Day Χάρη σε ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, και σου ευχόμαστε τα καλύτερα.
Χάρης Και εγώ σας ευχαριστώ.