«Όραμα της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας η στελέχωσή της με νεολαία» είναι η ευχή και επιθυμία του Προέδρου, κ. Φώτη Τσιάλιου.

Nea2day.comΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Τέταρτη γενιά Ελλήνων στη Σουηδία, αρκετά νέος σε ηλικία, ο Φώτης Τσιάλιος είναι ο νέος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας στη Στοκχόλμη, η οποία ιδρύθηκε το 1974 και η δράση της συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της αδελφότητας ήταν και ο προπάππος του, Ελευθέριος Δημητρίου, του οποίου τα βήματα ακολουθεί.

Nea2Day.com (2daynews): κ. Τσιάλιο καλωσήρθατε στο περιοδικό μας, να ξεκινήσουμε καταρχήν την συνέντευξή μας με το πόσα μέλη αριθμεί η Πανηπειρωτική Αδελφότητα.

κ. Τσιάλιος Καταρχήν καλησπέρα, να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία. Αναφορικά με το ερώτημά σας, η Αδελφότητα αριθμεί γύρω στα 115 μέλη. Τα μέλη ήταν περισσότερα, γύρω στα 300, όμως εξαιτίας του Covid 19, αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε πολλές συναντήσεις/εκδηλώσεις, όπως χοροεσπερίδες, εκδρομές, μαθήματα εκμάθησης χορού και άλλες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα ήταν τα μέλη να μειωθούν.

Nea2Day.com (2daynews): Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πανηπειρωτική Αδελφότητα σήμερα στο σύνολο της.

κ. Τσιάλιος Όπως προανέφερα ο Covid, ήταν ανασταλτικός παράγοντας, για πάρα πολλά θέματα, και έδρασε ανασταλτικά και στην ζωή των ανθρώπων, κατά συνέπεια ήταν ο λόγος για τον οποίο πολλά μέλη αποσύρθηκαν και έχασαν γενικά το ενδιαφέρον τους για την Πανηπειρωτική Αδελφότητα. Ειδικά οι νέοι. Στο Συμβούλιο είμαι ο νεότερος ηλικιακά και για αυτό για παράδειγμα εγώ σαν πρόεδρος θα ήθελα να δω περισσότερους νέους να ασχολούνται, έτσι ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της αδελφότητας. Αρκετά μέλη της αδελφότητας έχουν συνταξιοδοτηθεί, έχουν μεταναστεύσει και για αυτό η Αδελφότητα προσπαθεί να προσελκύσει νέους.

Nea2Day.com (2daynews): Υπάρχει βοήθεια από την σουηδική κυβέρνηση ή την ελληνική κυβέρνηση με μορφή κάποιας χρηματοδότησης, ίσως.

κ. Τσιάλιος: Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία βοήθεια οικονομική, είτε από την Σουηδική κυβέρνηση είτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, η συντήρηση της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας, γίνεται εξ ολοκλήρου από την συνδρομή των μελών και τους χορηγούς, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την μέχρι τώρα προσφορά τους.

Nea2Day.com (2daynews): Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας τι προσφέρει γενικά στους ηπειρώτες και τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει η Αδελφότητα, για να προσελκύσει περισσότερα μέλη και ειδικά νέους

κ. Τσιάλιος: Μια δραστηριότητα που πραγματοποιούσαμε μέχρι την επιδημία του Covid 19, ήταν η διοργάνωση ηπειρωτικής βραδιάς 20 με 21 Φεβρουαρίου, στην οποία γιορτάζαμε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Φέτος μετά από τρία χρόνια απουσίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου ημέρα Σάββατο.

Επίσης έχουμε δημιουργήσει χορευτικές ομάδες όπου σε συνεργασία με τον ελληνικό λαογραφικό σύλλογο Σουηδίας, μπορούν οι ενήλικες κάθε Δευτέρα απόγευμα, αλλά και τα μικρά παιδιά κάθε Σάββατο να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς.

Ένα άλλο βήμα που κάναμε ήταν η ανανεωμένη ιστοσελίδα της αδελφότητας, πιο χρηστική πιο απλή στην λειτουργία της, πιο μοντέρνα με καινούργια λογότυπα με την οποία ενημερώνουμε τους Ηπειρώτες εδώ. www.panipirotiska.se

Μια ακόμη δραστηριότητα η οποία είχε σταματήσει λόγω του Covid 19, αλλά θα πραγματοποιηθεί φέτος είναι οι καθιερωμένες καλοκαιρινές εκδρομές, της Αδελφότητας για τους μικρούς μας φίλους, είτε σε ζωολογικούς κήπους, είτε σε λούνα πάρκ, με έξοδα της αδελφότητας. Οι εκδρομές αυτές δένουν τα παιδιά μεταξύ τους και έχουν την ευκαιρία να βελτιώνονται και στην ελληνική γλώσσα.

Nea2Day.com (2daynews): κ. Τσιάλιο ποια είναι τα οράματα και τα σχέδια της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας για το μέλλον;

κ. Τσιάλιος: T όραμα μας είναι να κρατήσουμε την Πανηπειρωτική Αδελφότητα ενεργή, να αυξήσουμε τα μέλη της, να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και να τα μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές.

Α.Ζ.