Η σουηδική δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Arbetsförmedlingen), θα έχει αυστηρότερες απαιτήσεις από τους ανέργους, και νέο διευθυντή.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης Johan Pehrson (L), στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, και με ευκαιρία παρουσίασης του νέου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, το Arbetsförmedlingen, «πρέπει να μετατραπεί από πύλη παροχών επιδομάτων σε πραγματική μηχανή εύρεσης εργασίας».

Είναι γεγονός πως η υπηρεσία απασχόλησης δεν λειτουργεί καλά. Και αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλοι όσοι κάποια στιγμή ως άνεργοι περάσαμε από αυτό, αλλά και η κυβέρνηση επίσης, εδώ και αρκετά χρόνια πριν. Το κόμμα των Φιλελεύθερων,  μαζί με το Κεντρώο Κόμμα, ήταν η κινητήρια δύναμη στη συνεργασία με την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών για την αναμόρφωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης πριν από μερικά χρόνια, όπου μεγάλο μέρος της απασχόλησης χειρίζονται ιδιωτικοί φορείς. Ο Johan Pehrson πιστεύει ότι αυτή η αλλαγή είναι κάτι καλό. Αλλά η διαδικασία είναι πολύ αργή. «Η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη εντός του οργανισμού», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Pehrson τονίζει, ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έλαβε πέρυσι, σε πρωτοβουλίες κατάρτισης ανέργων και επιδοτούμενη απασχόληση, και θα ήθελε να δει να γίνονται περισσότερα βήματα στον τομέα αυτό. Ο υπουργός θέλει επίσης να δει να αυστηροποιούνται περισσότερο οι κανόνες, που θα αναγκάζουν τους ανέργους να αναζητούν θέσεις εργασίας εκτός της περιοχής τους.

«Αυτό, το μέρος» επισημαίνει ο ίδιος «δεν αντιμετωπίζεται αρκετά καλά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης το γνωρίζει αυτό και έχει καθήκον να ενισχύσει αυτούς τους ελέγχους. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και πάνω από 100.000 κενές θέσεις εργασίας», κατέληξε ο Johan Pehrson.

Σύμφωνα με νέα μηνιαία στοιχεία της Σουηδικής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον Νοέμβριο του 2023 απολύθηκαν 7650 άτομα, φτάνοντας στο τέλος του μήνα τους 339000 εγγεγραμμένος ανέργους. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, 8.000 περισσότεροι άνθρωποι είναι άνεργοι σήμερα. Αυτό αντιστοιχεί στο 6,5% του εργατικού δυναμικού, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, στο 6,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη.

Ωστόσο, παρά το δυσοίωνο ποσοστό των απολύσεων, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Arbetsförmedlingen), σημειώνει ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι σχετικά καλή. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η ανεργία δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ το επόμενο έτος.

Υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές διαφορές όσον αφορά την ανεργία. Είναι χαμηλότερο στην κομητεία Västerbotten, 3,8%, και υψηλότερο στο Skåne με 8,7% ανέργους σε σχέση με το εργατικό δυναμικό.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, EKOT, Omni κλπ