Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τιμωρούνται με πρόστιμα για την ρίψη σκουπιδιών εκτός των κάδων απορριμάτων.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό τύπο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε περισσότερα από 300 άτομα στη Σουηδία για πέταγμα σκουπιδιών εκτός των κάδων. Πρόκειται για απότομη αύξηση σε σύγκριση με το έτος 2022, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Keep Sweden Tidy.

Το πρόστιμο απορριμμάτων θεσπίστηκε το 2011. Πριν από δύο χρόνια, ο νόμος άλλαξε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον πρόστιμο εάν πετάξει ένα αποτσίγαρο ή μια τσίχλα στο δρόμο. Ο αριθμός των προστίμων που αφορά απορρίμματα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι γεγονός πως μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων, τα πρόστιμα έχουν υπερτριπλασιαστεί.

Το 2023, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε συνολικά 339 άτομα για σκουπίδια. Πρόκειται για αύξηση 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό προστίμων που έχουν εκδοθεί από τότε που εισήχθη ο νόμος το 2011. Ο δήμος με τον υψηλότερο αριθμό προστίμων κατά το παρελθόν έτος είναι το Malmö (43), ακολουθούμενο από τη Στοκχόλμη (34) και το Γκέτεμποργκ (20).

Το Keep Sweden Tidy θέλει να δει περισσότερους ανθρώπους να τιμωρούνται με πρόστιμα για σκουπίδια, έτσι ώστε να έχει προληπτικό αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, EKOT, Omni κλπ