Παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, 7000 αθλητές απο όλες τις χώρες του πλανήτη, εκτός της Ρωσίας, μέσα σε 85 συνολικά πλοιάρια διέπλευσαν τον Σηκουάνα ποταμό σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρώτη φυσικά τιμώμενη χώρα, διέπλευσε η Ελλάδα, με σημαιοφόρους την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Η τελετή έναρξης, η οποία για πρώτη φορά, στην ιστορία των Αγώνων, έγινε έξω απο το στάδιο, είχε αφετηρία την γέφυρα του Οστερλίτζ πέρασε απο την Νότρ Ντάμ, την γέφυρα του Νέφ, τους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες του Παρισιού και κατέληξε στον Πύργο του Άιφελ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν και είναι δρακόντεια, με 45000 αστυνομικούς και τον στρατό να βρίσκεται επι ποδός.
Ο Ράφα Ναδάλ έδωσε τη Φλόγα στην πρώην πρωταθλήτρια τένις, Αμελί Μορεσμό, η οποία έξω από το μουσείο του Λούβρου την παρέδωσε στον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, τον σούπερ σταρ, Τόνι Πάρκερ. Στη συνέχεια την φλόγα παρέλαβαν οι παραολυμπιονίκες αθλητές Κεϊτά και Χανκινκάν, ακολούθησε η σειρά του τρείς φορές Ολυμπιονίκη, αθλητή του χάντμπολ Μικαέλ Γκιβού αλλά και αρκετών ακόμη αθλητών.
Μια απο τις κορυφαίες στιγμές της διοργάνωσης, ήταν όταν ο ηλικίας 100 ετών, ο γηραιότερος εν ζωή Γάλλος Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας Σάρλ Κόστ, παρέδωσε την φλόγα στους Ολυμπιονίκες Μαρί Ζοσέ Περέκ και Τεντί Ρινέ τον μοναδικό με τρια χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο τζούντο. Οι δύο τους στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), άναψαν το βωμό σε ένα αερόστατο, το οποιο θα βρίσκεται πάνω από το Παρίσι σε όλη τη διαρκεια των Αγώνων.
Η αλήθεια είναι πως η τελετή σχεδιάστηκε με άκρα μυστικότητα όμως παρόλα αυτά διέρευσαν τα ονόματα της Λέιντι Γκάγκα και της Σελίν Ντιόν.
Κορυφαία φυσικά, η στιγμή της επιστροφής της Σελίν Ντιόν μετά απο 4 χρόνια, στην σκηνή, η οποία παρόλο τα σοβαρά προβλήματα υγείας που έχει ερμήνευσε συγκλονιστικά Έντιθ Πιάφ, κλείνοντας την βραδιά απο τον Πύργο του Άιφελ.