Δεύτερος γύρος εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία στις 28 Μαιου.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στην Τουρκία, σήμερα, θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαϊου μια που με βάση τα τελικά αποτελέσματα κανείς απο τους δύο ούτε Ταγίπ Ερντογάν ούτε ο βασικός αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 50% ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88%. Περίπου 35.000 ψήφοι απομένουν ακόμη να καταμετρηθούν. Εντός της Τουρκίας ψήφισε το 88,92% του πληθυσμού ενώ εκτός ψήφισε το 52,69%.

Οι δύο μονομάχοι δήλωσαν φυσικά βέβαιοι για την νίκη τους στο δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Στην μέση των δύο βρίσκεται ο Σινάν Ογάν, με 5,2%, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στην χθεσινή αναμέτρηση, και δήλωσε πως θα μπορέσει να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνον αν αυτός συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Σήμερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,9% με τις μετοχές να καταγράφουν πτώση άνω του 9%. Επίσης η τουρκική λίρα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν επίσης απώλειες ενώ απο την άλλη τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σημείωσαν άλμα.