Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg, πρόκειται να κλείσει μέχρι 1η Οκτωβρίου του 2023. Το κοίτασμα του Groningen, το οποίο βρίσκεται στην Ολλανδία, αποτελεί βασικό σημείο στην αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το 1963. Ακόμη και ύστερα από μισό αιώνα λειτουργίας εξακολουθεί να έχει περί τα 450 δισ. κυβικά μέτρα αντλήσιμου αεριόυ – αξίας 1 τρισ. δολαρίων. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί η ποσότητα που αντλείται κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, όπως υποστηρίζει η Shell, ένας από τους δύο ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν αναλάβει τη διαχείρισή του.
Καθώς το κοίτασμα οδεύει πρός κλείσιμο, με μια απόφαση που θα παρθεί εντός του μήνα, η Ολλανδία αντιστέκεται στις εκκλήσεις για αύξηση της προσφοράς της, παρόλο που αναγνωρίζει πως η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο δύσκολο χειμώνα μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για τη στάση αυτή της Ολλανδίας είναι πως οι γεωτρήσεις στην περιοχή, έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις, απο το 1986, ωστόσο, οι περισσότερες είναι τόσο μικρές, που δεν μπορεί κανείς να τις καταλάβει. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτίρια. Από τα περίπου 327.000 σπίτια της περιοχής, τουλάχιστον τα 127.000 έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημιά από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτίρια κατεδαφίστηκαν καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.
Έτσι οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, παίρνοντας την απόφαση να αθετήσουν την υπόσχεσή τους προς την Ευρώπη. Από το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή με αποτέλεσμα η προσφορά από αυτό να υποχωρήσει από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος.
Αντί να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου, η Ολλανδία έχει αντ’ αυτού καταργήσει τα όρια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για να συμβάλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, ακολουθώντας άλλα μέλη της ΕΕ που στρέφονται προς το βαριά ρυπογόνο καύσιμο. Διπλασίασε επίσης την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και γέμισε τις αποθήκες φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει ότι θα είναι γεμάτες κατά 80% πριν από το χειμώνα.
Από τη μεριά τους όμως, κάτοικοι του Groningen προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και τελικά να αυξήσει την παραγωγή, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.
H μονάδα φυσικού αερίου λειτουργεί τώρα σε ελάχιστο επίπεδο, με μέγιστη εξόρυξη 2,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέχρι τον Οκτώβριο. Η απόφαση να κλείσει δεν είναι εντελώς μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Εάν υπάρξει άλλη ενεργειακή κρίση ή ένας επιπλέον κρύος χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να ανοίξει ξανά η μονάδα φυσικού αερίου.