Τρείς μοίρες S-400, παρέδωσε σήμερα, η Ρωσία στην Ινδία, ενώ αναμένονται σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους της πολεμικής αεροπορίας, η επόμενη παράδοση δύο ακόμη μοιρών να ολοκληρωθεί το 2025. Το σύστημα αεράμυνας S-400, μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο έως 30 χιλιομέτρων κάτω απο έντονο εχθρικό πυρ και εμπλοκή.
Να θυμίσουμε πως η Ινδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της, να αγοράσει ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400 το 2015. Η σύμβαση 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση πέντε συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ινδία τον Οκτώβριο 2018.
Σύμφωνα με την The New Indian Express, τα παραδοθέντα συστήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας με την Κίνα και το Πακιστάν.
Το ρωσικό S-400 Triumph (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) είναι το πιο σύγχρονο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς που τέθηκε σε λειτουργία το 2007. Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς αλλά και υπερηχητικά όπλα ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά εγκαταστάσεων στο έδαφος.
Το S-400 μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο έως 30 χιλιομέτρων υπό έντονο εχθρικό πυρ και εμπλοκή.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ρωσική τεχνολογία για παραδοσιακά όπλα. Αξιωματούχοι πάντως στο Νέο Δελχί έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού.
Το Νέο Δελχί επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ή να τις αντικαταστήσει με ινδικά όπλα. Αγοράζει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κινητήρες αεροσκαφών των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά η Ινδία για εισαγωγές όπλων από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.